'OVCE BI DOSAD SHVATILE' / Hrvatski znanstvenik tvrdi da ćemo - 'po*ušiti': 'Ovi naši dječaci viču da vuka nema. A vuk dolazi i pokolje ovce!'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Događa se to da nam stiže val. I da smo ga dočekali nespremni. Nespremni jer su naši gospodari muha po tko zna koji put najavljivali da ga ovog sljedećeg neće biti', piše Saša Ceci

19.9.2021.
13:39
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Saša Ceci, fizičar s Ruđera i popularizator znanosti, osvrnuo se danas, bez navođenja imena, u novoj objavi na Facebooku na modele i predviđanja poznatog matematičara, napisavši da smo novi val epidemije dočekali nespremni zbog njegovih tvrdnji i tvrdnji znanstvenika s kojim dijeli takve modele i stavove.

Pritom je slikovito opisao opasnost epidemije koronavirusa koje je u Hrvatskoj i dalje u uzlaznoj putanji. "Ovi naši dječaci viču da vuka nema. A vuk dolazi i pokolje ovce. Svaki put. I mi im svaki sljedeći ponovno povjerujemo. I ovaj uspije poklati više nego u drugim selima. Ovce bi dosad već shvatile", napisao je Ceci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ČEKA NAS IDUĆA KATASTROFA' /

Znanstvenik tvrdi da znamo sve o virusu, ali je problem nešto drugo: 'Neki šapću riječi koje ne bi trebalo šaptati olako'

Image
'ČEKA NAS IDUĆA KATASTROFA' /

Znanstvenik tvrdi da znamo sve o virusu, ali je problem nešto drugo: 'Neki šapću riječi koje ne bi trebalo šaptati olako'

Brutalna predviđanja

"Prije tjedan dana pohvalio sam se kako mi već neko vrijeme ne dolaze na zid oni oduševljeni brutalnim predviđanjima. Bilo je dobro dok je trajalo. Naime, nakon niza potpunih promašaja, 15.8. ove godine ili tako nekog datuma gospodar muh..., ovaj, grafova ažurirao je epohalno promašeni model iz 8.8. iste godine. I sad je taj ažurirani, vele, ispao brutalno precizan. I eto mi njih natrag...

Gledam podatke za novozaražene na milijun stanovnika u zadnjih par mjeseci. Ako je 15.8. bilo to ažuriranje, uzimam zadnja dva tjedna (valjda su ona ključna). Ti su podaci označeni crvenom bojom. Aj baš da vidimo što će nam reći Microsoftov Excel, navodno gospodarev weapon of choice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast epidemija je u prvoj fazi približno eksponencijalan pa koristim Excelovu funkciju GROWTH koja pretpostavlja da su crveni podaci rasli eksponencijalno. Rezultat te funkcije prikazan je crvenom linijom. I, kako vam se čini? Jel brutalno precizno?

Smisao ove moje analize nije bila da napravim ne znam kakav novi model, nego da pokažem koliko je jednostavno dobiti super slaganje između predviđanja i budućih podataka. Nije magija, niti supermoć, nego mrvica razumijevanja toga što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A događa se to da nam stiže val. I da smo ga dočekali nespremni. Nespremni jer su naši gospodari muha po tko zna koji put najavljivali da ga ovog sljedećeg neće biti. Drugog. Pa trećeg. Pa četvrtog. Da ne trebamo brinuti. Da se ne treba cijepiti (osim samo neki). Pa čak i da nema smisla masku nositi.

'Vuka nema'

Kao u nekoj invertiranoj priči o dječaku koji je vikao vuk, ovi naši dječaci viču da vuka nema. A vuk dolazi i pokolje ovce. Svaki put. I mi im svaki sljedeći ponovno povjerujemo. I ovaj uspije poklati više nego u drugim selima. Ovce bi dosad već shvatile. Mi nikako. Stvarno ne znam koji je naš problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksponencijalni rast je zanimljiva krivulja, što i sami vidite na grafu – na početku raste jako polako pa se mnogima čini da se ništa ne događa. Kasnije malo ubrza, pa će netko možda poželjeti malo ažurirati model, ali većina ljudi se neće previše uznemiriti. Na kraju, kad se vidi da je Vrag odnio šalu, postane puno prekasno za neke brze i kratkotrajne intervencije. Tada novinari važno zaključe da imamo eksponencijalni rast. No matematičari i epidemiolozi skuže puno ranije.

Hoće li naši dječaci priznati grešku i prihvatiti odgovornost što smo val zbog njih dočekali nespremni, jer su umjesto da pravilno informiraju ljude muljarili i napadali sve koji su na njihovo muljanje upozoravali? Hoće, hoće. Kako da neće... kad se pakao zaledi, rekli bi Ameri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova je i još bolja fora im je sad da prvi tvrdi jedno, a drugi suprotno. – jedan će na kraju sigurno biti u pravu. Ovi kojima je sve to dosad bilo brutalno precizno, popušit će i ovo. A mi svi ćemo zbog zakašnjele reakcije popušiti radi njih dvojice. E sad jel baš radi njih takvih, ili zbog nas tako blesavih i lakovjernih i toliko željnih starog normalnog da smo za taj san povjerovali u sve što su nam rekli. Pa i onu glupost da je strah gori od bolesti. I da smo zvjeri mi, a ne oni. Ako sve to i dalje vjerujemo, sami smo si krivi", poručio je Ceci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo