ZNANSTVENIK OPTUŽIO BEROŠA: / 'To su predizborni spinovi. Nema dokaza da je virus oslabio, a s njim nema pregovora!'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

'Sve su to predizborni spinovi, a zna se tko su velemajstori u spinanju. Virus je s nama kao i na početku, još se nije promijenio na bolje ili gore'

25.6.2020.
13:14
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je jučer ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo da je iz stručne literature saznao kako postoji indirektni dokaz da je virus mutirao, jer je jedno istraživanje pokazalo da više od 92 posto slučajeva svih koji su novodijagnosticirani ispod 60 godina nemaju nikakvih kliničkih simptoma, dr. Oliver Vugrek, molekularni biolog iz Instituta Ruđer Bošković smatra da su izjave o slabljenju virusa u Hrvatskoj zasad bez znanstvenog utemeljenja, javlja Jutarnji list.

"Da bismo mogli dati odgovor na to je li virus oslabio, potrebno je analizirati genom virusa zaraženih osoba i to asimptomatskih što nije učinjeno niti u Hrvatskoj niti u Srbiji. Ne vidim da baza podataka GISAID, osim naših sedam kompletnih sekvenci, i po novom pet-šest sekvenci iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', ima dodatnih sekvenci virusa iz naših krajeva. Stoga nemamo znanstveno utemeljene podatke", rekao je Vugrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja da je i na početku epidemije bio isti broj asimptomatskih osoba kao što ih i sada ima. "To su rezultati s Islanda pokazali već u trećem mjesecu tako da bi ministra Beroša trebalo podsjetiti na ta istraživanja. Sve su to predizborni spinovi, a zna se tko su velemajstori u spinanju. Virus je s nama kao i na početku, još se nije promijenio na bolje ili gore. Treba pripaziti i dalje, jer s virusom nema pregovora", rekao je dr. Vugrek.

Image
JESMO LI PODCIJENILI RIZIK OD ZARAZE? /

'Ne smijemo se oslanjati samo na antitijela, ovo bi mogao biti još precizniji pokazatelj'

Image
JESMO LI PODCIJENILI RIZIK OD ZARAZE? /

'Ne smijemo se oslanjati samo na antitijela, ovo bi mogao biti još precizniji pokazatelj'

Nedostatak financiranja

On je bio na čelu tima koji je proveo prvu detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2 kod nas. Zajedno s kolegama sekvencirao je i analizirao 21 genom virusa izoliranih kod naših pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, osim tog prvog 21 uzorka nismo mogli nastaviti sekvencirati naše viruse zbog nedostatka financiranja. Naime, nismo dobili nikakva sredstva niti nam je itko ponudio refundaciju troškova koje smo imali za analizu 21 uzorka. Još gore, naš projekt, koji smo prijavili na posebni Covid-19 natječaj Hrvatske zaklade za znanost, nije uopće poslan na međunarodnu recenziju, dakle hrvatski panel nas je eliminirao u prvom koraku, što je sramotno.

No, sekvenciranje virusa će biti sve aktualnije, jer će broj osoba, za koje se ne zna kako su se zarazile biti sve veći. Uvidom u genom virusa može se doći do zaključaka o podrijetlu virusa, što bi epidemiolozima trebao biti važan podatak", zaključio je Vugrek za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo