'MOGUĆE JE DA ISTISNE DELTA SOJ' / Znanstvenik čiji je tim otkrio omikron u Hrvatskoj: 'Pitanje je koliko će pandemija trajati'

'Omikron varijanta ima oko 96 izmjena mutacija u odnosu na Wuhan soj, a delta soj 55 izmjena u odnosu na Wuhan soj', kaže Oliver Vugrek

6.12.2021.
20:10
VOYO logo

Nakon što je danas službeno potvrđeno da je varijanta omikron SARS-CoV-2 virusa otkrivena kod dvije osobe iz Hrvatske, Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, rekao je da ne znaju koji je izvor kod dvoje oboljelih jer nisu putovali izvan Hrvatske. "Velika je mogućnost da su se zarazili na poslovnom skupu gdje su bili par dana prije pojave simptoma", rekao je. 

Znanstvenik Oliver Vugrek s Ruđera Boškovića, čiji je tim otkrio omikron u Hrvatskoj, otkrio je za RTL koliko se omikron razlikuje od ranijih varijanti virusa. "Omikron varijanta ima oko 96 izmjena mutacija u odnosu na Wuhan soj, a delta soj 55 izmjena u odnosu na Wuhan soj. Omikron ima dvostruko više od delte, a tih 96 je u odnosu na Wuhan soj", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OMIKRON STIGAO U HRVATSKU /

Novi soj potvrđen kod dva pacijenta, Kaić otkrio detalje o simptomima: 'K'o da ga je vlak zgazio, trajalo je par dana'

Image
OMIKRON STIGAO U HRVATSKU /

Novi soj potvrđen kod dva pacijenta, Kaić otkrio detalje o simptomima: 'K'o da ga je vlak zgazio, trajalo je par dana'

Istisnut će delta soj?

Upitan je li preoptimistično misliti da će omikron istisnuti deltu te da će nekako ublažiti bolest i odvesti pandemiju prema kraju, Vugrek kaže da je zasad to teško reći. "Jer virus, odnosno soj, detektiran prije dva tjedna i nema puno podatka kao se širi. Izgleda, prema nekim informacijama koje su dostupno da se možda i brže širi pa moguće i je da istisne delta soj u nekom kraćem roku."

"Virus mutira to je jasno od prvih mjeseci istraživanja. Rata mutacija je 1-2 mjesečno. Do kad god pandemija bude trajala nastajat će nove varijante bilo gdje u svijetu. Pitanje je koliko će pandemija trajati", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Dnevnik Nove TV Vugrek je otkrio jesu li oboljeli od omikrona, osim što su cijepljeni, i preboljeli COVID-19. Rekao je da je jedna od zaraženih osoba ranije preboljela bolest.

Nije komentirao Informacije prema kojima je omikron preuzeo dio genetskog materijala virusa prehlade, samo je potvrdio da je i dalje riječ o virusu SARS COV 2 na kojem nije došlo do čudnih rekombinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo