ZNANSTVENICI ISPITALI UZORKE COVID-19 PACIJENATA I OTKRILI: / U Hrvatskoj je mutirani virus koji je različit u 6 gradova

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Vjeruje se da je dominantan soj korone koji cirkulira svijetom onaj koji je iz Kine do Europe mutirao, a ta je mutacija, nazvana D614G, prešla u SAD. Toj se mutaciji pripisuje veća zaraznost

19.7.2020.
22:07
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Koronavirus nije jednak u šest hrvatskih gradova, u kojima su ispitivani uzorci virusa pacijenata. Znanstvenici Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu proveli su ispitivanja u Puli, Koprivnici, Varaždinu, Dubrovniku, Osijeku i Splitu, piše Večernji.

"U Centru djeluje skupina znanstvenika koja ima ekspertna znanja za detaljnu analizu virusnih genoma. Njihove studije omogućuju praćenje virusa koji cirkuliraju Hrvatskom, radi li se o istom virusu, sličnim virusima, koja je stopa mutacija i slično. Korištenjem metodologije dubinskog sekvenciranja prema protokolu razvijenom u Centru, do sada su odredili sekvence cijelih genoma virusa SARS-CoV-2 iz uzoraka pacijenata iz šest hrvatskih gradova. Uočili su neke razlike u njima, ali puno značenje tih razlika tek će se spoznati", objasnila je dr. sc. Beata Halassy, voditeljica Laboratorija za imunokemiju i biokemiju Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi koronavirus u ovom drugom dijelu prvog vala kod nas uzrokuje jednake simptome bolesti COVID-19, među kojima su i oni nedavno dodani na listu (povraćanje i proljev).

Pitanja je li koronavirus mutirao, koliko promjena strukture utječe na virulentnost, širi li se brže i uzrokuje li različite simptome - sve su to važna pitanja, a važno je i što to znači za izradu učinkovitog i sigurnog cjepiva, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominantna mutirana varijanta korone

Vjeruje se da je dominantan soj korone koji cirkulira svijetom onaj koji je iz Kine do Europe mutirao, a ta je mutacija, nazvana D614G, prešla u SAD. Toj se mutaciji pripisuje veća zaraznost, no to još nije nedvojbeno dokazano.

Takva dominantna mutirana varijanta korone utvrđena je u spomenutim uzorcima briseva iz šest analiziranih hrvatskih gradova, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metodama dubinskog sekvenciranja prema protokolu razvijenom u spomenutom Centru dr. sc. Anamarija Slović i dr. sc. Jelena Ivančić Jelečki odredile su sekvence cijelih genoma virusa u uzorcima pacijenata iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita i Osijeka.

"Uzorci su dobiveni od dr. sc. Ivana-Christiana Kurolta iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' te od dr. sc. Irene Tabain iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cilj je bio analizirati genome virusa SARS-CoV-2 kod pacijenata za koje je potvrđeno da pripadaju različitim epidemiološkim lancima, tj. viruse koji su bili neovisno uneseni u Hrvatsku", objasnia je Ivančić Jelečki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje omogućuje praćenje virusa

Ove studije omogućuju praćenje virusa koji cirkuliraju u Hrvatskoj te su upravo analize virusnih genoma potvrdile da koronavirus u šest naših gradova nije identičan te tek predstoji utvrđivanje što ta razlika u strukturi virusa znači.

Utvrđena je, međutim, u svih šest uzoraka mutirana D614G verzija virusa, no nije još utvrđeno je li to zaraznija varijanta. Zasad nije utvrđena razlika u ozbiljnosti bolesti koju uzrokuje mutacija, no utvrđeno je kako ljudi zaraženi ovom mutacijom imaju veće razine virusa u sebi, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo