ŽIVOT ISPOD SVAKE GRANICE LJUDSKOG DOSTOJANSTVA: / Gotovo 100.000 umirovljenika prima mizerne 232 kune penzije

Image
Foto: PIXSELL

S druge strane, 8488 umirovljenika može lagodno uživati u penziji jer im mjesečno na račun sjeda 7000 i više kuna.

9.4.2018.
12:35
PIXSELL
VOYO logo

Zadnjeg dana prošle godine u Hrvatskoj je živio 94.351 umirovljenik s prosječnom mirovinom od samo 232 kune, dok je njih još 86.170 životarilo s prosječnom mirovinom od 780 kuna. Ove šokantne podatke u najnovijem je broju Statističkih informacija objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Ako ovim najugroženijim skupinama pridodamo i one koji primaju između 1000 i 1500 kuna, dolazimo do podatka da više od 300.000 naših sugrađana živi ispod svake granice ljudskog dostojanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HZMO

Moramo priznati da nam je teško uopće zamisliti kako umirovljenik s takvim primanjima može preživjeti mjesec. Ako u obzir uzmemo troškove za režije, hranu, lijekove i osnovne higijenske potrepštine, sumnjamo da osobi čak i iz najvišeg ovdje spomenutog razreda ostane koja kuna za bilo što drugo.

S druge strane, 8488 umirovljenika može lagodno uživati u penziji jer im mjesečno na račun sjeda 7000 i više kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako otkrivaju podaci HZMO-a u Hrvatskoj je krajem prošle godine bilo 1,1 milijun umirovljenika, dok je osiguranika tek neznatno više - 1,4 milijun. Omjer je tako 1,27 zaposlen na 1 umirovljenika, a taj alarmantni podatak ozbiljno upozorava na urušavanje mirovinskog sustava.

Gotovo 300.000 umirovljenika mlađe od 65

Nedavno je o ovom problemu progovorio i predsjednik udruge Lipa DavorHuić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi bismo voljeli da su mirovine veće, ali se pitamo otkuda. U Hrvatskoj 1,4 milijuna ljudi radi, dok je 1,2 milijuna umirovljenika. Taj sustav u kojem imate jednog umirovljenika na jednog zaposlenog je neodrživ. I to svi znaju. Penalizirani su oni koji rade. Naš mirovinski sustav je dubinski nepravedan prema onima koji rade i u disbalansu je. Mi smo ljude masovno slali u mirovinu bez da su ispunili uvjete za mirovinu. I sad plaćamo ceh za to", poručio je Huić.

Da je nešto u sustavu trulo i da taj proces traje godinama najbolje govori i podatak o korisnicima mirovina prema dobnim skupinama. Naime, više od 290.000 umirovljenika mlađe je od 65 godina kolika je danas dobna granica za odlazak u mirovinu. Kao glavni razlog ovim zabrinjavajućim brojkama spominje se mutna privatizacija za koju nikad nitko nije odgovarao, a tijekom koje su mnogi radnici praktički otjerani u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HZMO

Reforma gotova do jeseni?

Krajem ožujka je ministar rada i mirovinskoga sustava MarkoPavić najavio ustroj radne skupine za cjelovitu mirovinsku reformu i beneficirani radni staž koja bi trebala naći rješenja za provedbu reforme.

"Na tim radnim skupinama raspravit će se prihodovna i rashodovna strana proračuna i cjelovito rješavanje problema 27 posto dodatka na mirovinu u prvom mirovinskom stupu, sa ciljem osiguranja održivosti mirovinskog sustava i povećanja adekvatnosti samih mirovina sukladno proračunskim mogućnostima za sadašnje i buduće umirovljenike", rekao je tada Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje da će se mirovinska reforma na Vladi naći u ljeto, dok za sredinu rujna najavljuje raspravu u Saboru.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo