ŽIVOT I BURNA KARIJERA MILANA BANDIĆA: / Od radnika u Ledu i općini pa sve do gradonačelnika u čak šest mandata

Image

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu

28.2.2021.
7:59
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro preminuo u 66. godini života od posljedica srčanog udara, izvijestila je Služba za informiranje Grada Zagreba.

O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama, javnost će biti obaviještena naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu", kaže se u obavijesti.

UMRO JE MILAN BANDIĆ: Zagrebački gradonačelnik preminuo je od posljedica srčanog udara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Istovarivao šećer i ugljen...'

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslijediplomski studij na tom fakultetu. Više puta je isticao kako je tijekom studija teško fizički radio: istovarivao šećer i ugljen te žbukao pročelja gradskih zgrada te je s tom zaradom mogao vraćati studentski kredit. Na jednom plesnjaku u Studentskom centru upoznao je i buduću suprugu Vesnu s kojom je kasnije dobio kćer Ana Mariju.

Nakon završetka fakulteta najprije je odslužio vojni rok te se zaposlio u Ledu, prvo u hladnjači, a nakon šest mjeseci - na uredsko radno mjesto. U Ledu se zadržao do 1983. kada kao "stručnopolitički radnik za ONO i DSZ" prelazi u Općinski komitet SKH Peščenica. Na taj način zapravo počinje i njegova politička karijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostao je u Komunističkoj partiji, kasnije po dolasku višestranačja u Socijaldemokratskoj i za vrijeme Domovinskog rata, kada ta stranka i nije uživala veliku popularnost. Bandićev strelovit uspon kreće 1993. kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine poslije i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Image
Image

Zbog 1,16 promila morao dati ostavku

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31.svibnja te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine.

SDP predvođen Bandićem pobjeđuje i na redovitim izborima 2001., no nakon nešto više od pola godine događa se incident koji će obilježiti prvu fazu njegove karijere. S 1,6 promila alkohla u krvi, Bandić je u siječnju 2002. skrivio manju prometnu nezgodu, pobjegao vozaču kojeg je udario, pokušao podmititi policajce da bi na kraju pokušao i njima pobjeći. Policijsko izvješće sa svim detaljima događaja procurilo je u medije, a Bandić je bio prisiljen podnijeti ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Zamijenila ga je Vlasta Pavić, a on se kao zastupnik preselio u Gradsku skupštinu. U Skupštini je pak 3. srpnja 2003. pretrpio moždani udar. Već u rujnu Bandić se vratio na posao. Počeo je živjeti zdravije, a avno je isticao i kako svako jutro trči.

Na izborima 2005. ponovno je nosio SDP-ovu listu i ponovno pobijedio te tako treći put postao gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Image
ZAGREB ĆE DO IZBORA VODITI JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ: /

Uz Bandića je od početka njegove karijere, a bila je i pročelnica

Image
ZAGREB ĆE DO IZBORA VODITI JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ: /

Uz Bandića je od početka njegove karijere, a bila je i pročelnica

Po treći puta je postao zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Vodio nezavisnu listu

U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Uhićen je u listopadu 2014., a nakon mjesec dana provedenih u pritvoru, pušten je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nakon izlaska Bandić nije smio dolaziti na posao, potpisivati akte ni komunicirati s gradskim djelatnicima. U pritvor je vraćen zbog utjecaja na svjedoke pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Bandić osumnjičen je, a kasnije i optužen za niz kaznenih djela, među ostalim, za pogodovanje, nezakonito zapošljavanje, korištenje službenog automobila u privatne svrhe, krivotvorenje isprava... Sudski sporovi protiv zagrebačkog gradonačelnika i dalje traju.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo