NADOMAK SPLITA U SUMRAK PALE SVIJECE / Zivot bez struje i vode

Nekoliko stanovnika sela Blaca koje se nalazi nekoliko kilometara zracne linije od Splita, zivi bez elektricne energije, vode i dobre ceste.

3.3.2015.
7:23
VOYO logo

Vecina mladih ljudi otislo je iz Blaca radi nepovoljnih uvjeta za zivot. Mnogi imaju zelju vratiti se no bez osnovnih uvjeta, kazu 'tesko'. Jedan od stanovnika Blaca, Zdravko Spajic, vec u sumrak pali svijecu. Kako kaze, u njegovoj kuci vec cetiri desetljeca nema struje.

'Bez struje se ne moze jer struja je zivot. Kad nemas struje, ne da si zaostao ti nemas sto jesti jer ne mozes staviti ni jaje niti kokos niti bilo sto unutra jer to ce se pokvariti', ispricao je Zdravko za Dnevnik Nove TV. Takoder mobitela nema, a vodu crpi iz bunara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stario bracni par Marija i Ivan Katic, iako imaju kucu u Solinu, zive u Blacama jer im je tako ljepse.

'Najgore mi je sto nemam frizider i nemam gdje staviti hranu, pokvari se nakon samo dva dana. Moram je likvidirati, a ne znam ni sama kako', jada se Marija, dok njezinom suprugu najvise nedostaje struja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za vodu mi je lakse, donijet cu dvije, tri kante plasticne na magarcu, a struju ne mogu donijet u dzepu', kaze Ivan koji uz pomoc malenog frizidera za plazu cuva hranu. Ponekad u nju stavi nekoliko boca smrznute vode i tako odrazava temperaturu hrane.

Blace ce bez struje biti i dalje. U HEP-u kazu kako je ugovor o elektrifikaciji u pripremi. Slijedi dogovor s gradom Solinom, a dotad Blacani zivjeti uz svijece, pise Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo