NEIZVJESNA SUDBINA /

Živio 13 godina u Švicarskoj, uhićen u Hrvatskoj: Kurdu azilantu prijeti izručenje i mučenje u Turskoj, hoće li ga ministar Bošnjaković spasiti?

Za Županijski sud u Vukovaru, dvojbe nema, Nurattina Orala izručit će Turskoj gdje ga čeka pogoršani doživoni zatvor, mučenje, vjerojatno i smrt

5.1.2018.
19:20
VOYO logo

Kurd Nurettin Oral požalio je što je odlučio doći u Hrvatsku. Već 13 godina živi u Švicarskoj gdje ima politički azil, posao i obitelj. U prelasku granice uhitila ga je policija, a sud u Vukovaru odluku o izručenju Turskoj. Razgovarali smo s njegovom odvjetnicom - Orala čeka mučenje i vjerojatno smrt. Sumnja u pošteno suđenje, a spasiti ga može jedino ministar.

Nakon 13 godina života i rada u Švicarskoj, Kurd Nuratti Oral u srpnju se zaputio u Makedoniju, no nije slutio što će mu se dogoditi na Hrvatskoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je išao na svadbu kao predstavnik tvrke u kojoj radi u Makedoniju, došao je na granični prijelaz, uhićen je da nije znao zbog čega. Samo mu je priopćeno da ga traži republika Turska radi navodnog kaznenog djela počinjenja terorizma", kaže braniteljica Nurattina Orala Sandra Dražić Karalić.

Navodno kazneno djelo dogodilo se 1999. godine u Iraku u sukobu Turskih snaga i Kurdske demokratske partije, no Nurattin tvrdi, u nikakvim napadima nije sudjelovao već je, kao član radničke partije Kurdistana svjedočio međustranačkim obračunima i neslaganjima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No za Županijski sud u Vukovaru, dvojbe nema, Nurattina Orala izručit će Turskoj gdje ga čeka pogoršani doživoni zatvor, mučenje, vjerojatno i smrt.

"Turske oružane snage provodile su ex teritorijalnu operaciju podržanu iz zraka na terorističke kampove na području sjevernog Iraka. Tijekom tih operacija deset pripadnika turskih oružanih snaga je ubijeno. Subjekt je sudjelovao u tom oružanom sukobu kao terorist. 

Odluka Županijskog suda u Vukovaru."

Nurattin je davno odbio Tursko državljanstvo i uživa Švicarski politički azil, pa braniteljica tvrdi, sud je napravio velike propuste i šalju čovjeka u smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom postupku sud nije proveo niti jedan dokaz. Dakle, nisu uzeli u obzir da uživa politički azil u Šivcarskoj, konfederaciji koji je razlog potpune zabrane izručena po konvenciji o statusu izbjeglica iz 1991. Nije utvrđivao da Republika Turska 1999. izvršila vojni napad na Irak, što piše u zahtjevu za izručenje te da izručenik uopće nije sudjelovao ni na koji način niti u obrani niti u napadu", ističe braniteljica Nurattina Orala Sandra Dražić Karalić.

Čak je i Švicarska uputila prosvjednu notu zbog izručenja oca dvoje djece koji živi i radi u njihovoj državi te zbog njegovog boravka u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza rešetaka istražnog zatvora u Osijeku već 5 mjeseci u teškim uvjetima leži 48-godišnji Nurattin Oral. Pita se zašto Hrvatskom pravosuđu treba toliko dugo da riješi njegov slučaj a spreman je čak i na štrajk glađu. 

Pa je iz zatvora poslao pismo upućeno turdkom predsjedniku ali i hrvatskom pravosuđu.

"Kada je Erdogan stupio na vlast imao je osobine demokrata. Sada se pak pretvorio u demokrata. Ne reazlikuje se od Hitlera. Proces promjene Turske odvija se pred očima svijeta. Europa je to jako dobro vidjela, ali nažalost republika Hrvatska to ne želi vidjeti", dodaje braniteljica Nurattina Orala Sandra Dražić Karalić.

Zadnja slamka spasa za Kurda, izbjegavanje smrti i poništenje odluke o izručenju leži u rukama Ministra pravosuđa. Samo njegov potpis može mu omogućiti da umjesto za Tursku, krene nazad u Švicarsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo