"TEŽAK IZBOR" / Živi zid posprdno o Daliji Orešković: "Umjetne trepavice ili oslobađanje Vrdoljaka za sukob interesa?"

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Danas se na izjave Dalije Orešković osvrnuo i Živi zid

22.10.2018.
8:46
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Bivša predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković u proteklih je nekoliko dana u centru medijske pozornosti. No, najviše pažnje privukla je nedavnim komentarima o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Za vrijeme gostovanja u emisiji "Nedjeljom u 2", ocijenila je Grabar-Kitarović s "nulom". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hajmo ovako, koja je njezina osnovna uloga? Brinuti o usklađenom djelovanju državne vlasti. Ja ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili zbog toga što je potkapacitirana za funkciju koju obavlja, ali meni se čini da njoj nešto magli pogled na stvarno stanje u državi, u smislu kako njezini građani žive", kazala je Orešković.

Komentari Orešković naišli su na jake reakcije na društvenim mrežama, a danas se na izjave bivše šefice Povjerenstva osvrnuo i Živi zid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar Živog zida

"Umjetne trepavice versus oslobađanje (Ivana) Vrdoljaka za sukob interesa vrijedan milijune...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Težak izbor", napisali su iz Živog zida na svojem Facebook profilu, referirajući se na slučaj iz 2017. godine, kada je Povjerenstvo je predložilo da se ne pokrene postupak protiv Ivana Vrdoljaka zbog poslovanja bivše supruge.

Podsjetimo, Povjerenstvo je tada zaprimilo anonimnu prijavu u kojoj se navodilo da je Vrdoljak, obnašajući dužnost ministra gospodarstva, pogodovao trgovačkim društvima u vlasništvu i suvlasništvu njegove bivše supruge, sadašnje supruge i prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjivo poslovanje supruge

Povjerenstvo je tada objavilo kako su dobili ogromnu dokumentaciju u 6 registratora. Vrdoljak je 2012. godine postao ministar gospodarstva, a prije toga je imao tvrtku koja je od 2009. poslovala s tvrtkama za koje se istražuje. Nakon razvoda, Vrdoljak je firmu predao bivšoj ženi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je utvrdilo kako tvrtka njegove sadašnje supruge nije poslovalo s niti jednom od grupacija za koje ga se tereti niti tvrtkama kćerima. Treća tvrtka, koja postoji od 2009. poslovala je i s HEP-om i Toplinarstvom.

Povjerenstvo je istaknulo kako nije utvrđeno postojanje okolnosti koje bi pokazale da je Vrdoljak koristio svoj položaj da ta tvrtka dobije poslove, a ne može se povezati da je bivša žena povezana osoba jer nemaju niti poslovni, a ni privatni odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je imalo natječajnu dokumentaciju za sve ugovore. Iz dokumentacije ne proizlazi da je Vrdoljak išta povrijedio, zbog čega se neće pokrenuti postupak protiv njega, poručili su tada iz Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo