ŽINIĆ TVRDI: / 'Nijedna kuća izgrađena tijekom 90-ih se nije srušila u potresu. Među njima ima crvenih naljepnica, ali...'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Obiteljske kuće koje su obnavljane od temelja, one su potpuno nove i nisu srušene', tvrdi Žinić

5.1.2021.
19:17
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u Dnevniku N1 televizije rekao je kako se niti jedna kuća koja je nova izgrađena tijekom 90-ih nije srušila u potresu.

"Program organizirane obnove kuća oštećenih u ratu započeo je 1994. godine, a po zakonu smo imali i procjenu ratnih šteta, od 1-6. stupnja, a organizirana obnova išla je na onima od 4. stupnja oštećenosti. Dio kuća gradio se od temelja, a sve se gradilo po propisima. Program obnove provodio je tim od stotina ljudi s našim, domaćim ljudima", rekao je Žinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je on tada bio glavni inženjer za područje Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

'Obnavljane kuće nisu srušene'

"156.000 kuća je obnavljano, a štete su bile 60 posto BDP-a. Obiteljske kuće koje su obnavljane od temelja, one su potpuno nove i nisu srušene. Nove kuće nisu srušene, svoju su funkciju odradile i nisu srušene. Među njima ima crvenih naljepnica, ali u njima nitko nije stradao. A službe trebaju provesti sve potrebne aktivnosti i neka oni koji su odgovorni odgovaraju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Brojne općine su stradale'

Navodi i kako je potres uništio Petrinju, Glinu i oštetio Sisak, ali i još devet općina. "Brojne općine su stradale. Stožer Civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom je nastavak kontinuiranog rada svih žurnih službi koje su odmah po potresu djelovale", rekao je Žinić.

Za građane kojima je potrebna pomoć objavljeno je šest brojeva telefona. "Mogu se javiti i u vojarnu Predrag Matanović u Petrinji, gdje je središte Stožera. Jučer su naši mobilni timovi obišli 181 obitelj u 36 sela, gdje su doznali kome je potreban kontejner, hrana, statičar", kazao je Žinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo