259 ekipa i 18.000 soli / Zimska služba spremna za snijeg: 'Mogli bi očistiti sve europske metropole, a ne samo grad Zagreb'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebačka Zimska služba, s 259 ekipa opremljenih s 18.000 tona soli i 2500 tona sipine spremna je za čišćenje snijega u gradu, istaknuto je u centralnoj bazi Zimske službe na Žitnjaku gdje je održana smotra njezinih vozila i opreme

14.11.2016.
15:41
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Zimska služba organizirana je za cijelo zimsko razdoblje, od 15. studenog ove do 15. travnja iduće godine, 24 sata dnevno. U GPS centru u centralnoj bazi na Žitnjaku instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na 17 odabranih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice, itd.) dojavljuju trenutačno stanje kolnika (temperatura kolnika, temperatura zraka, vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika, padaline, magla). Taj sustav Zimskoj službi pomaže kako bi preventivno reagirala na najkritičnijim točkama u Zagrebu.

Na skladištu Zimske službe pohranjeno je 18.000 tona soli i 2500 tona sipine, a bude li potrebno, povlačit će se dodatne zalihe iz strateške pričuve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi Zimske službe izvodit će se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukupno će se raliti i posipavati 2569 kilometara prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1093 kilometara, a u drugoj razini 1476 kilometara. U prvu razinu prednosti uvrštene su nerazvrstane ceste prvog reda (bivše javne ceste) te dio nerazvrstanih cesta drugog reda. Kriterij za izbor u prvu razinu prednosti je prometno ekonomski značaj, pa će Zimska služba čistiti sve trase javnog gradskog prijevoza, prilaze institucijama (škole, vrtići, bolnice, itd.), industrijskim zonama i turističkim središtima te sve ulice u kojima se odvija intenzivniji promet, kao i mostove, nadvožnjake i podvožnjake.  

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

(Slavko Midzor/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinarima je izjavio kako ove godine Zimska služba broji najviše ekipa, njih 259 na 15 mjesta u gradu. "Imamo najbolje osposobljenu Zimsku službu u Europi. Mogli bi očistiti sve europske metropole, a ne samo grad Zagreb", poručio je Bandić, zahvalivši svim radnicima Zimske službe. Najavio je da se tradicionalno vide kad padne oko 40 centimetara snijega, u rano jutro, kad će Zimska služba sa svojim vozilima početi čistiti snijeg, a on će radnike po običaju počastiti odojkom.  

Naglasio je kako ta služba ima snažnu informacijsku podršku, a čovjek iz "pametne sobe" može pratiti cijeli sustav kako funkcionira. "Ovo je u biti Zimska služba 21. stoljeća", ustvrdio je Bandić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić rekao je kako je ove godine više soli i vozila jer se grad izgrađuje i širi. Napomenuo je da Zimska služba radi već desetak dana, redovito zbog pojave poledice posipavaju mostove, vijadukte i nadvožnjake, a snijeg su već čistili s petka na subotu na Sljemenu, gdje je palo oko 30 centimetara snijega. 

Rukovoditelj Zimske službe Hasan Džonbić rekao je kako će građani i ove godine moći prijavljivati potrebe za čišćenjem snijega na brojeve: 01/6422-227 i 6422-228, a također i na internetskoj stranici službe gdje za svaku ulicu piše koja baza čisti snijeg. Džonbić je poručio da ih snijeg nikada nije iznenadio, pa neće niti ove godine.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić izrazio je nadu da će Zimska služba biti na visini zadatka i posao odraditi dobro i kvalitetno, kako to Zagrepčanke i Zagrepčani očekuju, te spriječiti uobičajenu blokadu grada nakon što padne prvi snijeg. 

Inače, lani je bilo 14.000 tona soli i 235 ekipa raspoređenih u 14 baza te se ukupno ralilo i posipavalo 2526 kilometara prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1090 kilometara, a u drugoj razini 1436 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo