ZG hit: / Portali kojih nema ili se diče veličinom pimpeka!

Nakon što je Grad Zagreb financirao portal koji se predstavlja s 'Ja sam DOP Magazin.

12.3.2012.
10:20
VOYO logo

Svi novi mediji koji se na netržišnoj osnovi bave temama iz područja kulture zajedno su od Grada Zagreba dobili 262 tisuće kuna, što bi bilo pohvalno da kriteriji nisu krajnje "uvrnuti".

Naime, čak 60.000 kuna otišlo je portalu koji ne postoji – kulturauzagrebu.hr, navodi Novi list, što je samo nastavak prakse iz prijašnjih godina kada je gradski novac davan projektima poput DOP.hr-a, koji je u impressumu isticao sljedeći pozdrav: "Ja sam DOP Magazin. Imam 10 godina i pimpek od 22 centimetra."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj portal nije objavio niti jednu društveno ili kulturno relevantnu vijest u subvencioniranoj godini, s tim da im je i broj uopće objavljenih vijesti bio sumnjivo nizak.

S druge strane, nekomercijalni H-alter.org već godinama međunarodne fondove uspijeva uvjeriti u vlastitu korisnost i na dnevnoj bazi objavljuje niz kompetentnih članaka o kulturi, ekologiji i civilnom društvu, no to ne uspijeva dokazati Gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuhvatljivi kriteriji

Toni Gabrić s H-altera kaže da je izgubio volju za pregovore s Uredom za kulturu, a nije mu jasno ni zašto kulturpunkt.hr, koji već godinama promovira kulturu, dobiva tek šestinu proračuna odobrenog portalu koji ne postoji – kulturauzagrebu.hr.

"Mi financiramo projekte koji će se tek realizirati. Tako je i u ovom slučaju. Nije, dakle, važno što projekt ranije nije postojao ako su njegovi priređivači predložili dobar program", kaže pročelnik tog ureda Ivica Lovrić. Moguće je, kaže, da je novac dobio i DOP magazin koji se diči veličinom pimpeka, ali "ako je naše vijeće koje je to ocjenjivalo mislilo da je u pitanju vrijedan program – onda nema prepreke da ga financiramo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Programi svih, ne samo u kulturi i ne samo za portale i udruge, će se se financirati u onoj mjeri koliko bude para u proračunu. Plaće su na tom tragu. Nema tu nikakve impresije, da ćemo jednima davati po jednom, a drugima po drugom kriteriju. Koliko će se od toga realizirati, ovisi o parama u proračunu. Prošlo je vrijeme veresije, na veresiji smo živjeli 72 godine", sve je što je kazao gradonačelnik Milan Bandić kada je upitan da komentira činjenicu da je nepostojeći portal dobio 30 posto ukupnog proračuna za nekomercijalne portale orijentirane kulturi. Na presici u Poglavarstvu je kazao kako će pročelnik za kulturu podrobnije odgovoriti na to pitanje.

"Imamo kulturna vijeća koja imaju prijedloge i u skladu s njima se projekti financiraju. Ne možemo govoriti o nepostojećem portalu jer se ne financira ono što je postojeće i što je bilo, nego ono što će se tek dogoditi u 2012. godini", kazao je pročelnik Lovrić. "Sukladno izvedbi programa će se projekti financirati, kao i brojni glazbeni pa i medijski projekti", dometnuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo