zadiranje u II. stup / Žestoka rasprava zbog mirovinske reforme: Usprotivili se i mirovinski fondovi, ministar Pavić izbjegava Sabor

O mirovinskoj reformi danas su se oglasili i mirovinski fondovi nezadovoljni jer ih Vlada nije konzultirala

2.7.2018.
19:05
VOYO logo

Nakon što su se zbog mirovinske reforme na noge digli koalicijski partneri, svoje su mišljenje dali i mirovinski fondovi. Tvrde da ih nitko nije konzultirao. Vladin plan ne smatraju dobrim i zalažu se, kažu, za pravedniju raspodjelu novca.

"Tih 27 posto treba pripisati i za naše članove, odnosno za ljude koji idu iz mirovinu iz kombiniranog sustava prvog i drugog stupa", rekao je Kristijan Buk, predsjednik Uprave AZ obvezni mirovinski fondovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da se 40 milijardi kuna manjka može namaknuti iz proračuna bez zadiranja u novac iz drugog mirovinskog stupa. Oporba smatra pretače se iz šupljeg u prazno.  

"I onda su smislili revolucionarnu reformu, a ona vam glasi, odrecite se svoje štednje mi ćemo vam dati u budućnosti 27 posto tako ćemo mi prebiti dug, a vi ostati bez štednje", riječi su Bože Petrova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas o nečemu što je imaginarno, jer iskreno govoreći, ja uopće ne želim govoriti o nikakvoj mirovinskoj reformi jer je nisam vidio, nisam je vidio i nije nitko vidio", rekao je zastupnik Ivan Šuker. 

A na raspravi o zakonu o mirovinskim fondovima očekivao se ministar, no stigla je državna tajnica pa je oporba tražila stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Minimum koji mi kao oporba očekujemo je da ministar dođe ovdje opred nas i odgovara nam", rekao je Peđa Grbin. 

"Da damo ministru priliku da dođe i govori molim vas stanku u ime kluba", slagala se i Anka Mrak Taritaš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S drugog kraja Markova trga Pavić poručuje da je mirovinska reforma samo inicijalni prijedlog koji se tek treba raspraviti.

"Ono što smo mi htjeli napraviti je upravo javnu raspravu da stvorimo da osvijestimo javnost o veličini problema, da nam je potrebno 40 milijardi kuna da buduće umirovljenike dovedemo na razinu sadašnjih umirovljenika", objasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mnogi strahuju da će od novca izdvajanog u mirovinske stupove na kraju dobiti samo mrvice.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo