ŽESTOKA KRITIKA IZVANA: / 'Koalicija HDZ-a i Mosta guši medijske slobode, pogledajte samo što se zbiva na HRT-u'

Image
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Političari i politizacija onemogućuju kritičko novinarstvo u Hrvatskoj. Najgore je na HRT-u. Institucije ne istražuju napade na novinare, a političari ih ne osuđuju.

16.8.2016.
6:50
Žarko Bašić/PIXSELL
VOYO logo

Od 21. do 23. lipnja u Hrvatskoj su boravili predstavnici šest organizacija: Medijske organizacije Jugoistočne Europe (SEEMO), Europske radiodifuzijske unije (EBU), Europske federacije novinara (EFJ), Europskog centra za slobodu tiska i medija (ECPMF), Međunarodnog Press Instituta (IPI), Reportera bez granica – Austrija (RSF) i OESS-ova Ureda predstavnika za slobodu medija kao promatrača, prenosi Novi list.

Image
ŠEF HND-A UPOZORAVA: /

'Sloboda medija u Hrvatskoj na najnižoj je razini u posljednjih 25 godina'

Image
ŠEF HND-A UPOZORAVA: /

'Sloboda medija u Hrvatskoj na najnižoj je razini u posljednjih 25 godina'

Na više od dvadeset sastanaka razgovarali su s novinarima, urednicima, predstavnicima novinarskih i nevladinih organizacija te predstavnicima vlasti, uključujući predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada na odlasku želi kontrolu

Izvještaj koji je objavila misija istaknuo je velik broj smjena zaposlenih i promjene u programu HRT-a kao dokaz „pokušaja Vlade na odlasku da preuzme kontrolu nad HRT-om u svoje svrhe“, navodi EBU. Više od 70 novinara i urednika je degradirano ili premješteno otkad je Hrvatski sabor – vođen koalicijom HDZ-a i Mosta – u ožujku razriješio dužnosti dotadašnjeg glavnog ravnatelja i umjesto njega postavio v.d. ravnatelja.

“Prijeko je potrebno da Hrvatska radiotelevizija zadrži svoju uređivačku neovisnost da bi mogla donositi vijesti objektivno i nepristrano, posebno u tjednima koji prethode izborima u Hrvatskoj. Sloboda medija je presudna za zdravu demokraciju i mi snažno potičemo hrvatsku Vladu da tu slobodu poštuje“, kaže glavna ravnateljica EBU-a Ingrid Deltenre, navodi HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične misije ispitivanja slobode i neovisnosti medija u EU dosad imale samo Mađarska i Poljska, ali su tamošnje skupine bile manje; u Hrvatsku je došlo više predstavnika međunarodnih organizacija. Njihov izvještaj, koji je na sedamnaest stranica napisao Scott Griffen, direktor programa za slobodu tiska Međunarodnoga press instituta (IPI), objavljen je prije nekoliko dana, a Hrvatsko novinarsko društvo na svojoj ga je internetskoj stranici objavilo i u hrvatskome prijevodu.

"Jasno jeda su u Hrvatskoj na djelu 'neformalna' ograničenja slobode izražavanja, koja se mogu lakše zamaskirati i stoga zanijekati. Ona uključuju velik politički utjecaj u medijima kao i politički motiviran diskurs koji nastoji potkresati krila kritičkom novinarstvu, izdvajajući novinare koji ga prakticiraju kao 'aktiviste' i 'izdajice" piše u izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasni pokušaji koalicije HDZ - Most

Najočitiji primjer za to jest "očigledno vladino uplitanje u javni elektronički medij HRT".

"Unatoč bilo kakvim tehničkim opravdanjima, otkaz glavnom ravnatelju HRT-a, premještaj gotovo 70 ljudi na druga radna mjesta te paradigmatične promjene programskog sadržaja i prizvuka u samo nekoliko mjeseci tek su dodatak pokušaju koalicije HDZ – Most da zadobije kontrolu nad HRT-om. To uznemiruje tim više što se u rujnu spremaju parlamentarni izbori, kad bi HRT morao ravnomjerno i balansirano informirati", navodi se u izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović kritizirao povjerenika Vijeća Europe

lustrirajući želju Tomislava Karamarka i "raznih drugih članova HDZ-a" da se "riješe 'ljevičarskih' medija", delegacija tvrdi kako je "i iz prve ruke svjedočila tim mehanizmima potkopavanja institucija". Za uho im je zapela ocjena ministra Hasanbegovića, prema kojoj je kritika koju je zbog napada na medije Hrvatskoj u travnju izrekao povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks – "politički motivirana", jer da "povjerenik ima 'političku pozadinu'". Stajališta Vijeća Europe, pak, Hasanbegović je ocijenio "površnima".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo