ŽENI U OSJEČKOJ BOLNICI SPASILI RUKU KOJU JOJ JE SAMLJEO STROJ: / U cijeli slučaj je i sudbina uplela svoje prste

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

Nakon primarne operacije na koju su dogovoreno došli, stručnjaci iz Zagreba su bez razmišljanja uskočili u pomoć osječkim kolegama tijekom druge operacije

4.12.2018.
13:22
Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Sredinom studenoga u KBC-u Osijek zaprimljena je 60-godišnjakinja kojoj je stroj na radnom mjestu gotovo istrgnuo desnu ruku. U ovaj slučaj upleo se i prst sudbine jer su baš tog dana u osječkoj bolnici bili i zagrebački stručnjaci za torakalnu i plastičnu kirurgiju KBC-a Zagreb koji su ondje izveli operaciju rekonstrukcije dojke vlastitim tkivom uz asistenciju osječkih torakalnih i plastičnih kirurga.

Nakon primarne operacije na koju su dogovoreno došli, stručnjaci iz Zagreba su bez razmišljanja uskočili u pomoć osječkim kolegama tijekom druge operacije, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva tjedna poslije doc. dr. sc. ŽelimirOrkić, voditelj Zavoda za torakalnu i plastičnu kirurgiju KBC-a Osijek, ponosno kaže da je ekstremitet uspješno spašen.

"Zadobila je tešku ozljedu zgnječenja ekstremiteta desne ruke, odnosno područja šake, podlatkice i područja iznad lakta. Da nije bila toliko prisebna, stroj bi joj sigurno otrgnuo ruku iz ramena. Napravio joj je veliko oštećenje na muskulaturi, krvnim žilama, tetivama i živcima u području podlatkice. S prednje su strane, od šake do lakta, bili potrgani mišići uz oštećenje krvnih žila i živaca, pa smo morali spasiti ruku i njenu vitalnost, uspostaviti cirkulaciju te pokriti strukture izložene vanjskim utjecajima - kosti, tetive, žile i živce", objašnjava za Glas Slavonije voditelj Zavoda za torakalnu i plastičnu kirurgiju KBC-a Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijentica pod stalnim nadzorom

Pacijenticu čekaju nove operacije kako bi se popravio funkcijski status šake. Na rekonstrukciji ruke uz pomoć leđnog mišića radila su dva tima. Operacija je trajala gotovo pet sati, a dr. Orkić kaže da je riječ o vrlo zahtjevnom i složenom zahvatu.

"Da nije bilo zagrebačkih kolega, pomogao bi nam dr. med. VedranZubčić, čelnik Zavoda za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju, koji je vrhunski stručnjak za pravljenje takvih režnjeva na glavi i vratu, a pomagao nam je više puta i pri rekonstrukciji šaka", ističe dr. Orkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijentica je još uvijek u osječkom Zavodu pod stalnim nadzorom jer uvijek može doći do komplikacija.

"Koristimo razne metode prevencije komplikacija, a pacijentica još ne giba šakom jer nema nijednu očuvanu tetivu za prste, za što će biti potrebna rekonstrukcija idućih mjeseci. Pokušat ćemo postići osnovni hvat, odnosno savijanje palca i da pacijentica savija sve prste istodobno te da može obavljati osnovne radnje", pojašnjava dr. Orkić za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo