Obitelj će im moći zabraniti ulazak u kladionice?

Situacija s klađenjem i kockanjem u Hrvatskoj izmiče kontroli.

11.6.2012.
6:52
VOYO logo

"Jako je teško odviknuti patološkog ovisnika od tih ovisnosti, posebice što nam je zakonska regulativa manjkava jer nema represije, a s druge strane gotovo svaki kafić ima poker aparat, kasina i kladionice su na svakom koraku, baš kao i reklame na jumbo plakatima za online klađenje ", upozorila je prof. Anita Čudina koja pri udruzi Dedal pruža pomoć osobama s problemima ovisnosti u sklopu projekta Kocka, kocka, kockica.

Čudina pojašnjava kako se s ovim problem institucije nose u drugim državama. Tako, primjerice, u Francuskoj, koja ima oko 500 tisuća ovisnika o kockanju, uveli su crnu listu na kojoj je trenutačno 28 tisuća osoba. Igrače se legitimira na ulazu u kasino, pa ulazak onima koji su na listi nije moguć najmanje 5 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. Čudina u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju upozorava da Hrvatsku tek očekuje epidemija sličnih problema, te da je krajnje vrijeme da se zakon promijeni.

Isto razmišljanje ima i ekipa koja je uspoređivala zakonske propise Hrvatske i Njemačke, te navela niz zanimljivih prijedloga zakona za hrvatsko zakonodavstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački zakon

Hrvoje Garac, predsjednik županijske organizacije Mladih hrvatskih liberala, vodi udrugu mladih KUM iz Prološca koja već nekoliko godina provodi projekte u prevenciji ovisnosti. Na zakonskim prijedlozima s njim su radile kolegice iz stranke, koje su prevele i njemački zakon vezan uz igre na sreću.

U Njemačkoj, primjerice, bračni partner može dati zahtjev sudu da se supružniku ili supruzi ovisnim o bilo kakvoj vrsti hazarda, zabrani ulaz u kockarnice ili kladionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljanje automata za igre na sreću u Njemačkoj je dozvoljeno samo u gostionicama i igraonicama, gdje je maksimalno dozvoljeno postaviti samo tri odnosno dvanaest automata. Zakon propisuje da se u igraonicama ne smije točiti alkohol. Također, prema njemačkom zakonu mladima ispod 18 godina zabranjeni su automati, a djeci i mladima dozvoljeno je sudjelovanje u igrama na sajmovima, priredbama i svečanostima, i to samo uz pretpostavku da je dobitak predmet male vrijednosti.

U Hrvatskoj se godišnje uplati 8 milijardi kuna na igre na sreću. Od toga se 4 milijarde kuna odnosi na igre klađenja, a ostale četiri na ostale igre na sreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U praksi smo imali raznih slučajeva, od momka i cure koji su se zakačili na poker aparate, pa do čovjeka koji je svakog jutra prije posla sjedio za laptopom u autu i kladio se putem interneta dok ga supruga nije otkrila. Imali smo jednog koji je od 9 do 17 sati buljio u internet i pratio burze dionica. Bio je poput hrčka, nije izlazio uopće vani, razorio je svoju obitelj i postao suicidalan", navodi neke primjere iz prakse prof. Anita Čudina.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo