bizarna odluka /

Zemlja znanja odustaje od dodjele 'Oskara znanja' jer nema novca za kipiće!

Nakon deset godina ukida se Oskar znanja za najbolje učenike. Tako je odlučila Agencija za odgoj i obrazovanje u kojoj tvrde da za nagrade učenicima nema novca, iako su one tek simbolične skulpture

5.6.2015.
19:20
VOYO logo

Dvjestotinjak najboljih učenika koji su svojim radom i znanjem zaslužili Oskara, ove godine neće ga vidjeti.

Agencija za obrazovanje nakon sedam godine recesije baš je sada odlučila štedjeti i ukinuti nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joško Bilandžić, učenik trećeg razreda opće gimnazije, već ima jednog Oskara iz osmog razreda. Pobjedom na državnom natjecanju iz biologije trebao je dobiti i drugi kipić.

"Jasno mi je da je loša situacija u državi i da se novaca nema. Neće mi biti žao ako taj novac ode onima kojima je potrebnije. Ali svejedno mi je žao što država mora štedjeti na nama mladima jer bi mi za koju godinu trebali voditi ovu državu prema boljoj budućnosti", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija dačkog Oskara prošle je godine koštala manje od 170 tisuća kuna. U Agenciji ove godine raspolažu sa 31 milijun kuna i tvrde: učenici su već nagrađeni na državnim natjecanjima, a za izradu kipića i najam dvorane - nemamo novca.

"Potaknuta mjerama štednje, Agencija za odgoj i obrazovanje donijela je odluku da ove godine neće dva puta nagrađivati učenike za postignuti uspjeh jer ni u drugim područjima ne postoji praksa da se dva puta nagrađuje pojedinca za isti uspjeh."

Agencija odluku treba, i još stigne, promijeniti - kaže sindikalist Željko Stipić.

"Umjesto znanja cijeni se neznanje, a umjesto iznadprosječnosti cijeni ispodprosječnosti. Zašto? Jer o tome odlučuju političke elite koje znanje nikad stvarno nisu prepoznale kao prioritet", rekao je Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najboljeg mladog biologa u državi, srećom, ne oduševljavaju kipići ni formalna priznanja.

"Ja znam da me zanima medicina najviše, a ove godine je upravo to gradivo iz biologije pa sam na početku školske godine počeo dodatne udžbenike konzultirati. Cijelu godinu do 4. mjeseca su mi trajale pripreme", rekao je Bilandžić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se sjetimo kako je Ministarstvo obrazovanja nedavno, mimo zakonske procedure, Olimpijskom odboru uplatilo čak 25 milijuna kuna za sportska natjecanja, jasno je da u takozvanoj 'zemlji znanja' očito ima novca, ali u njegovoj podjeli - znanje očito nije prioritet.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo