'Gdje su bili Grozd, Crkva i Čičak dok su 13-godišnjaci trusili tekile'

3.1.2013.
7:56
VOYO logo

"Ne, ne treba nam zdravstveni odgoj...! Gdje su bili Grozd, Crkva, Čičak, obitelj dok su 13-godišnjaci 'trusili tekile'?", napisao je Jovanović na Facebooku objavivši poveznicu na vijest o brojnim intervencijama Hitne pomoći zbog alkoholiziranih klinaca u novogodišnjoj noći. Osim Crkve i Udruge Grozd, ministar je usput prozvao Ivana Zvonimira Čička i Hrvatski helsinški odbor, koji su u srijedu kritizirali uvođenje zdravstvenog odgoja ocijenivši da je Vlada povrijedila međunarodne pravne akte koje je postavila međunarodna zajednica.

"Izvršni Odbor HHO-a smatra kako je Vlada RH, preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, prekršila sve principe djelovanja demokratskog društva u svijetu uskraćujući roditeljima njihovo temeljno ljudsko pravo da upravo oni imaju glavnu riječ kada je u pitanju odgoj njihove djece. Vlada je iz rasprave i odlučivanja o ovako važnoj materiji isključila i političke stranke, kao i civilno društvo, odbacujući time dijalog utemeljen na načelu audiatur et altera pars", stoji, između ostalog, u priopćenju HHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne ulazeći u sadržaj ponuđenog Curriculuma niti u stavove biskupskog pisma, IO HHO-a poziva Vladu RH da privremeno obustavi započeti projekt. Mislimo da je u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske neosporno potreban jedinstveni predmet zdravstvenog odgoja. Međutim, sadržaj tog predmeta, u dijelu u kojem on obuhvaća teme koje zadiru u pitanje svjetonazora (vjerskog), a većina građana deklarirala se vjernicima, smatramo da sporni modul mora biti rezultat suradnje prvenstveno obrazovnih i zdravstvenih stručnjaka, roditelja, predstavnika vjerskih zajednica, škola i nevladinih udruga, čija je osnovna dužnost pomagati roditeljima u odgoju djece, a ne u vladanju savjestima i intimom djece", zaključili su iz Hrvatskog helsinškog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo