u belom manastiru / Željko je osoba s invaliditetom i spava na ulici. Njegova obitelj dobiva 460 eura mjesečno da bi skrbila o njemu

Image
Foto: facebook

Zabrinuti građani objavili fotografije na Facebooku kako bi reagirale i institucije. Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike zatražilo očitovanje Područnog ureda Beli Manastir

13.11.2023.
14:20
facebook
VOYO logo

Željko (43) osoba je s invaliditetom iz Belog Manastira, a njegove fotografije kako spava na ulici pojavile su se na društvenim mrežama sredinom listopada, prenosi Telegram.

Naime, njegova obitelj i on dugogodišnji su korisnici područnog ureda Beli Manastir, te obitelj prima novac da se o njemu skrbi. Rođaci su potvrdili da obitelj prima iznos od oko 460 eura mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj navodno Željka tjera da prosi, on zbog toga bježi od kuće i spava vani, a nadležne institucije ne reagiraju.

Image
inflacija udara po najosjetljivijima /

Socijalne samoposluge ostaju bez hrane, korisnika sve više. Kako s poskupljenjima na kraj izlaze beskućnici?

Image
inflacija udara po najosjetljivijima /

Socijalne samoposluge ostaju bez hrane, korisnika sve više. Kako s poskupljenjima na kraj izlaze beskućnici?

Sugovornice tvrde i da su se zbog Željkovog slučaja obraćali Područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad Beli Manastir, no opisuju kako su umjesto odgovora dobili ignoriranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Javljali smo im se u nekoliko navrata, skretali im pozornost na Željkovu situaciju, pa su nam rekli da smo sve umislili, iako je i Grad Beli Manastir upozoravao na njegov slučaj”, govori sugovornica.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob potvrdio je kako se i on obraćao Područnom uredu za socijalni rad u što se uključivala i Policijska postaja Beli Manastir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za socijalnu skrb 2021. obavijestio je Grad Beli Manastir da je pokrenut postupak smještaja građanina u ustanovu socijalne skrbi, ali da je to zbog preopterećenosti smještajnih kapaciteta i dugotrajnih lista čekanja nemoguće odmah realizirati. Tvrdili su da na tome kontinuirano rade.

"Nakon posljednjeg dopisa Grada Belog Manastira u listopadu 2023., obavijestili su nas da će isti građanin biti upućen na liječenje i nakon toga u ustanovu socijalne skrbi”, kaže Rob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Središnje službe odgovorili su da bi najbolje bilo Željka smjestiti u adekvatnu ustanovu socijalne skrbi. Također, razgovarali su sa Željkom i njegovom obitelji te da imaju suglasnost da ga se smjesti u ustanovu.

Za Željka se trenutno traži adekvatan smještaj kako bi mu se dugoročno osigurala primjerena skrb. Nakon što su se fotografije proširile putem društvenih mreža, Željko je odvezen u bolnicu u Popovaču, a u međuvremenu se vratio kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom slučaju poslali smo upit i resornom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike. Iz njega odgovaraju kako su o konkretnom slučaju kontaktirali Hrvatski zavod za socijalni rad radi prikupljanja informacija te zatražili očitovanje Područnog ureda Beli Manastir.

POGLEDAJTE VIDEO: Prva socijalna samoposluga Slavonije slavi 10. rođendan. Posjetili smo ih pred Uskrs

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo