ŽELITE UKUSNI BURGER OD CRVA, SLADOLED OD MUHA, PEČENE CVRČKE? / Nema problema, za 50 velikih muha trebate 25 kuna, a 70 lipa za cvrčka

Image
Foto: RTL/Screenshot

Znanstvenici vjeruju da su kukci hrana budućnosti, od kojih cvrčak slovi kao jedan od najukusnijih

23.10.2019.
7:18
RTL/Screenshot
VOYO logo

Mnogi svjetski znanstvenici smatraju da su hrana budućnosti pečeni cvrčci, burgeri i kobasice od crva, sladoledi od muha. S tim se slažu i na prvoj hrvatskoj certificiranoj farmi insekata. Za ljubitelje insekata posebno se ističe cvrčak koji je, kažu, jedan od najukusnijih kukaca.

"Oni se uzgajaju kao hrana za egzotične kućne ljubimce, a mi već godinama ih uzgajamo i za hranu za ljude pošto su poznati po velikoj količini proteina, sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina", kazao je za RTLAleksandar Gavrilović, vlasnik i osnivač farme insekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju okus kave ili čokolade

Cijena jednog velikog odraslog cvrčka je 70 lipa. Dehidrirani cvrčak sadrži čak 60 do 70 posto proteina, ali je potrebno od 100 do 200 cvrčaka da biste osjećali sitost koju prosječna osoba ima nakon većeg komada mesa.

Reporterka RTL-a posjetila je farmu gdje su joj ponudili da ih proba. "To je čisti, dehidrirani mljeveni cvrčak. Odnosno, kolokvijalno nazvano brašno od cvrčka. Možete probati." Reporterka je probala i komentirala kako imaju okus na kavu, a vlasnik i osnivač farme komentirao je da u početku imaju okus čokolade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 muha za 25 kuna

Reporterka je također pogledala i nešto što je izgledalo kao obična zemlja za cvijeće u kojem ima tu i tamo koji crv. Međutim, to nisu bili crvi, nego larve i iz kojih se izlegnu muhe. I to ne bilo kakve muhe nego crne vojničke zvane i kraljicama insekata. Ne lete i ne dosađuju kao ove nama poznate, miruju 80 posto vremena i ne prenose bolesti. Za 50 velikih muha platit ćete 25 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo