ŽELITE I DALJE PUTOVATI, IĆI U KINO I NA KONCERTE? / Možda će vam ipak trebati potvrda o cijepljenju; 'Nešto će sigurno biti'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Dokaz da ste cijepljeni mogao bi vam postati nužan kako biste ušli u kazalište, kino ili na koncert

28.12.2020.
23:29
Screenshot: RTL
VOYO logo

Više je zemalja koje smatraju da je COVID putovnica doba ideja, a isto smatraju i neki od znanstvenika koji savjetuju premijera, prenose Vijesti.hr.

Cijepljenje neće biti obavezno, ali sve se više priča o tome da će oni koji se odluče ne cijepiti postati građani drugog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je da će biti ograničenja za one koji se neće cijepiti, rekao je član Vladina savjeta, epidemiolog Branko Kolarić.

Mnoge su kompanije već počele s razvijanjem aplikacije koje bi se koristile na aerodromima i ulazima na manifestacije. Francuska je prva spomenula takozvane zelene putovnice bez kojih se građani neće moći voziti ni javnim prijevozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravnici: To je kršenje ljudskih prava

Pravnici pak upozoravaju da bi to bilo ozbiljno kršenje ljudskih prava i sloboda.

Znanstvenik Ivan Đikić objasnio je kako su Covid putovnice način na koji bismo mogli stići do normalnijeg stila života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je npr. putovanje kao znanstveniku užasno bitno i ja ću napraviti sve da mogu putovati", rekao je te dodao kako će glavna značajka 2021. biti osobna sigurnost, a on želi biti siguran da nije zarazan, kaže.

Turističke agencije nadaju se da bi to moglo spasiti industriju. Voditeljica marketinga u turističkoj agenciji Nikolina Frković upozorava kako je činjenica da turistički sektor hitno treba prodisati te da je status quo predugo već na snazi: "Je li to COVID putovnica ili nešto drugo teško je reći. Nešto će sigurno biti, radnici trebaju doći na sezonu, turisti žele putovati i javlja se sve veća želja ali i potreba za kretanjem", rekla je Frković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema putovanja bez Covid putovnice?

Australska aviokompanija Quantas već je predložila zabranu ukrcavanja u avion bez dokaza o cijepljenju za sve međunarodne letove. Ideja zelenih putovnica sviđa se i Mađarskoj te Izraelu, a i Island je na tom tragu.

Dokaz da ste cijepljeni mogao bi vam postati nužan kako biste ušli u kazalište, kino ili na koncert. Takva potvrda nalazila bi se u digitalnom obliku na platfori gdje bi se putem QR koda očitao status pojedinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednom mjestu bi se nalazili svi testovi na COVID, dokazi o cijepljenju te bi te informacije bile dostupne vlastima. Francuzi su već putovnice predstavili u parlamentu, no brojni zastupnici tome su se usprotivili, rekavši kako to ograničava slobodu kretanja te da se radi o ucjeni cjepivom.

Hrvatska odvjetnica: Ovo je zadiranje u ljudska prava

I hrvatski odvjetnici ovu ideju smatraju problematičnom. "Ako vi propišete da zdrava osoba koja nema simptome ne može ući u školu, vrtić, neku ustanovu, to je stvarno zadiranje u ljudska prava i tu bi mogle pljuštati tužbe ne samo u Hrvatskoj već i na Europskom sudu za ljudska prava", rekla je odvjetnica Lidija Horvat i dodala kako mora postojati uvjet da je to nužno te da postoji opasnost. Mišljenja je kako bi tu opasnost bilo teško dokazati, prenose Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo