MALO JE OSTALO DO EURA / Marić o poskupljenjima: 'Nemam kristalnu kuglu... Ali spremni smo'; Komentirao je i alarmantne prognoze za cijene goriva

Ministar financija Zdravko Marić tvrdi da inflacija nema veze s uvođenjem eura te da će Vlada reagirati na vrijeme na najavljeno drastično poskupljenje goriva

2.6.2022.
21:09
VOYO logo

Dosad nije zabilježeno da je gorivo odjednom poskupjelo čak 90 lipa po litri. Najave o kretanjima cijena na benzinskim postajama sljedećega tjedna su upravo takve. S druge strane, istekle su Vladine mjere kojima su se kontrolirale trošarine na goriva. Da bi spriječila novo divljanje cijena, Vlada bi već ovih dana trebala donijeti nove mjere.

"Ako se odluka ne donese sutra imamo vremena do utorka", poručio je za RTL ministar financija Zdravko Marić te dodao da će se moguće nove mjere protiv utjecaja inflacije odnositi isključivo na građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'HRATSKA POSTAJE VAŽNA' /

Ekonomski analitičar otkrio hoće li poskupjeti gorivo zbog zabrane uvoza ruske nafte: 'Moguće da cijena dosegne i 20 kuna po litri'

Image
'HRATSKA POSTAJE VAŽNA' /

Ekonomski analitičar otkrio hoće li poskupjeti gorivo zbog zabrane uvoza ruske nafte: 'Moguće da cijena dosegne i 20 kuna po litri'

Dio stručnjaka smatra da bi cijene goriva mogle skočiti i do 20 kuna. "Ja zaista nemam kristalnu kuglu. Cijenim stručnjake koji govore o ovoj temi, nitko nema kristalnu kuglu da može predviđati", rekao je Marić i naglasio da će na vrijeme odlučiti što će učiniti s trošarinama.

Za euro spremni

Dok građani nisu spremni na potencijalni udar na njihove džepove, država je spremna na uvođenje eura. Potvrdio je to i potpredsjednik Europske komisije, Valdis Dombrovskis koji se u četvrtak susreo s premijerom Andrejem Plenkovićem i guvernerom HNB-a, Borisom Vujčićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još je ostalo nekoliko formalnih koraka prema zemljama članicama, Europskom parlamentu, ali najvažnije prema Europskom Vijeću. Ja zaista duboko vjerujem da temeljem ovog izvješća zaista dolazimo do toga", poručio je ministar Marić.

Dodao je da ne očekuje veto drugih članica EU te dodao da ne može komentirati rad HNB-a, ali je ustvrdio da se "uvijek se svi moramo zapitati možemo li bolje i više". Naglasio je kako pojedine ekonomske mjere nisu uvedene kako bi se ispunili uvjeti za ulazak u eurozonu, a inflacija zanemarila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je spremna na uvođenje eura i ispunjava sve kriterije. Ovo izvješće nije rađeno na lijepim očima nego je bio vrlo zahtjevan i mukotrpan posao na kojemu smo svi radili godinama", objašnjava Marić i dodaje da odgoda uvođenja eura ne bi promijenila ništa. "Inflacija koja se trenutno događa nema nikakve veze s uvođenjem eura u Hrvatskoj", istaknuo je.

Praćenje 'lovaca u mutnom'

U Zakon o euru dodana je obveza za trgovce o pravilnom preračunavanju cijena. Marić je istaknuo da će Državni inspektorat reagirati na sve one koji budu pokušali "loviti u mutnom" i zaokruživati cijene na više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim postoji i ona kategorija koja se zove opravdano i neopravdano povećanje cijena, tu dolaze oni koje je premijer spominjao, 'lovci u mutnom'. Tu ćemo naravno tražiti pomoć i udruga civilnog društva da svi skupa podržimo zaštitu potrošača", poručio je ministar.

Glavni izvršni direktor J.P. Morgana tvrdi da stiže uragan, odnosno inflacija cijena, no Marić nije sklon takvim prognozama. "Suzdržavam se od korištenja tako jakih termina i izjava. Sigurno ovakve okolnosti donose da nitko nije siguran i ne može predvidjeti nastavak i događanja povezana s napadom na Ukrajinu i povezane stvari. Trebamo biti svi skupa na oprezu. Sad smo svi dovoljno iskusni i pametni i već sad u duljem razdoblju života s krizama", zaključio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo