ZDRAVKO MAMIĆ KRIV JER JE BROJIO KRVNA ZRNCA: / Stigla presuda za užasno vrijeđanje bivšeg ministra Jovanovića

Image
Foto: Pixsell

U presudi se navodi kako su Mamićeve izjave diskriminatorske jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli zbog svog nacionalnog podrijetla obnašati funkciju ministra.

27.12.2017.
13:19
Pixsell
VOYO logo

Zdravku Mamiću odbijena je žalba na Županijskom sudu u Varaždinu na kojem se sporio s bivšim ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem, koji ga je tužio zbog diskriminacije i uznemiravanja. Sud je odlučio kako je Mamićeva žalba neosnovana te mu je odbijen i zahtjev za naknadu troškova sastava odgovora na žalbu.

Povrijedio mu dostojanstvo

Prvostupanjskom presudom je utvrđeno kako je izjavom na radiju Soundset plavi 15. ožujka 2013. Mamić povrijedio Jovanovićevo dostojanstvo na osnovi nacionalnog podrijetkla te tako počinio diskriminaciju uznemiravanjem. U presudi se navodi kako su Mamićeve izjave diskriminatorske jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli zbog svog nacionalnog podrijetla obnašati funkciju ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grozne uvrede

Podsjetimo, Mamić je tada rekao kako Jovanović 'ima krvna zrnca u sebi koja se pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko', da čovjek koji je Srbin i čovjek koji nikada u životu nije radio u znanosti, prosvjeti, u sportu, osim što je... bio dizač tegova" obnaša ministarsku dužnost u 'najvažnijem resoru u državi'. U tužbi protiv Mamića Jovanović je naveo sve što je ovaj govorio o njemu, između ostalog i da mu 'iz očiju šiklja krv i da mu osmijeh nije prirodan jer se pritom vide samo očnjaci, zubi spremni na klanje'.

Tvrdi da ga je Jovanović isprovocirao

Mamić u odgovoru na tužbu nije porekao da je izrekao gore navedeno, no kazao je kako to nije bilo uvjetovano niti jednom od zakonskih osnova, već se radilo o reakciji isprovociranoj Jovanovićevim javnim istupima, ali i njegovim postupcima u odnosu na Mamića i GNK Dinamo. Naveo je kako je svemu prethodila javna rasprava između njih dvojice radi različitih stavova o hrvatskom sportu. Mamić je tvrdio kako je Jovanović prije spornog intervjua govorio kako je HNS nogometna močvara koju treba isušiti te da je Mamić licemjer i kukavica. U odgovoru tužbi rekao je i kako nije namjeravao uzrokovati neprijateljsko i uvredljivo okruženje spram svih građana srpske nacionalnosti, već je htio iznijeti svoje osobno mišljenje o Jovanoviću kao pojedincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravomoćna presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 3. prosinca 2013., kojom je oslobođen optužbi za javno poticanje na nasilje i mržnju nije bila odlučna za parnični postupak jer je tužitelj tražio da se utvrdi radi li se o povredi dostojanstava uzrokovanoj diskriminatornim govorom, zaključila je sutkinja.

Ako presuda postane pravomoćna, ona će morati biti objavljena na radiju Soundset plavi o Mamićevu trošku. On će morati nadoknaditi i Jovanovićeve sudske troškove, koji iznose nešto više od 11 tisuća kuna sa zateznim kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo