Udarac na džepove /

Zbog vremenskih neprilika mljekari na koljenima: Čeka li nas rast cijena mlijeka, maslaca i sira?

Žarko sunce u većem dijelu Europe spalilo je neke poljoprivredne kulture, između ostalog i stočnu hranu

2.9.2018.
17:00
VOYO logo


Vremenske neprilike koje su poharale Europu odrazit će se i na Hrvatsku, točnije na cijenu mliječnih proizvoda. Maslac i sir će najvjerojatnije poskupjeti i bit će ih manje.
Suša je utjecala na proizvodnju stočne hrane koja se uvozi, pa će ta hrana biti skuplja, što znači i veće troškove proizvodnje.

Žarko sunce u većem dijelu Europe spalilo je neke poljoprivredne kulture, između ostalog i stočnu hranu pa je procjena da će rasti cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedni mljekar Josip iz Donjeg Miholjca, za svoje krave sam proizvodi hranu, no jedan dio  ipak mora kupovati. “Svaki mjesec Između 35 i 40 tisuća kuna dajemo za premikse i za gotovu hranu. Krmivo proizvodimo sami, a ostalo kupujemo. Znači umjesto tih 35, 40 tisuća kuna morali bi davati, 50, 60. Sigurno i više. Onda moramo smanjivati stoku i da ode cijena mlijeka gore onda se možemo pokriti. Ovako se ne možemo pokriti”, kazao je Josip.

Više cijene spasile bi mljekare

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se uzdaje u to da će otkupljivači mlijeka povisiti cijenu otkupa što bi za njega bilo dobro. No veća cijena otkupa, znači i veću cijenu mlijeka, sira i maslaca u trgovinama.

Do rasta cijena gotovog proizvoda i otkupa mlijeka trebalo bi doći, jer u protivnom prijeti još crnji scenarij. A koliko će biti skuplje, ovisi o tome, koliko će hrane biti spašeno od suše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo