OGROMNA AFERA / Pritvoreni bivši dekan i profesor s Geodetskog fakulteta; Procurile poruke: 'Cijela priča je samo pomoć profi, sve ću ti objasniti'

Image

Završeno je ročište uhićenima u aferi na Geodetskom fakultetu. Sudac istrage odredio je istražni zatvor za tri osobe dok su za jednu osobu utvrđeni razlozi za određivanje istražnog zatvora, no zbog zdravstvenih razloga on nije određen

9.11.2023.
19:49
VOYO logo

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor bivšem dekanu zagrebačkog Geodetskog fakulteta Alminu Đapi te profesoru tog fakulteta Bošku Pribičeviću zbog sumnje na subvencijske prijevare na štetu EU fondova.

Kako se doznaje na sudu, Đapo i Pribičević pritvoreni su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je Vesna Šeketin, za koju je Europski ured javnog tužitelja (EPPO) također predložio pritvaranje, puštena na slobodu uz mjere opreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EPPO je zatražio da se Đapi i Pribičeviću odredi pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, no sutkinja istrage je odbila taj prijedlog pa će bivši dekan i profesor ostati u zatvoru u Remetincu sve dok se ne saslušaju svi od 40-ak predloženih svjedoka.

Pored Đape, Pribičevića i Šeketin, istražni zatvor je određen za još jednog od ukupno 29 osumnjičenika od kojih je njih 25 pušteno da se brane sa slobode, nakon što su iznijeli obrane, a dio njih i priznao djela za koja ih sumnjiči EPPO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIVŠI DEKAN, PROFESOR... /

Ured europskog javnog tužitelja o akciji policije na Geodetskom fakultetu: Uhićeno 29 ljudi, šteta je milijunska!

Image
BIVŠI DEKAN, PROFESOR... /

Ured europskog javnog tužitelja o akciji policije na Geodetskom fakultetu: Uhićeno 29 ljudi, šteta je milijunska!

Prijevare i zlouporabe teške dva milijuna eura

EPPO je u srijedu priopćio da je pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih te jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU.

Europsko tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da su među uhićenima "dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, a koji se sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo sumnja da su dekan i profesor, od svibnja 2019. do studenoga 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta četiri projekta, dodaje EPPO, odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrale određene tvrtke, obrti i odvjetnički uredi čije su odgovorene osobe dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, osobno ili plaćanjem radova na njihovim posjedima.

Brodicu za projekt iznajmljivali turistima

EPPO nadodaje da u nekim slučajevima nisu pružane nikakve usluge, a neke su bile preplaćene ili organizirane tako da ih dobiju točno određene tvrtke, obrti ili odvjetnički uredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, a sve u cilju da se odaberu oni kojima se pogodovalo.

Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su plaćali nevjerodostojne račune za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, EPPO sumnja da su dekan i profesor europskim novcem nabavili terenska vozila koja nisu korištene za potrebe projekta, već za njihove privatne svrhe. Pritom, izvijestio je ranije portal Telegram, vozila nisu bila označena nužnim oznakama EU financiranja, a pojavile su se tek nakon portalovog otkrića.

Istražitelji sumnjaju da su EU novcem financirali i kupnju motorne brodice koju su iznajmljivali za nautički turizam, ali i da su prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena i to u najmanje 317 navrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruke razotkrile kriminalne veze

Poruke iz mobitela jedne od odvjetnica uhićenih u posljednjoj akciji Europskog tužiteljstva razotkrile su veze nje i njezinih kolega sa sumnjivim isplatama europskih milijuna preko Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Sumnja se, kako piše N1, da su novac izvučen preko lažnih faktura proslijedili osumnjičenom profesoru Bošku Pribičeviću, koji se, kako tvrde istražitelji, nezakonito domogao preko dva i pol milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekonstruirajući tijek isplata istražitelji su utvrdili da su ondašnji dekan Almin Đapo i profesor Pribičević obećali odvjetnici isplatiti neosnovano povećani iznos za izradu studije provjere i zaštite intelektualnog vlasništva nad rezultatima projekta Hidrolab. Riječ je o jednom od europskih projekata Geodetskog fakulteta preko kojih se, sumnja se, izvlačio novac.

'Boško moli...'

Zauzvrat im je ona dio novca vratila. Kako bi pobijedila upravo ona, tražila je od svog kolege iz ureda da i on pošalje ponudu Geodetskom fakultetu, no s cijenom većom od procijenjene. Drugom kolegi, koji je također jučer uhićen, kazala je pak da se na natječaj ne javlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad stigneš, Boško moli da im pošalješ odgovor da nisu u mogućnosti konkurirati na natječaj”, napisala mu je u poruci koju su istražitelji pronašli u njezinom mobitelu. Napisala ju je svom kolegi 9. studenog 2022. dok je još trajao natječaj.

Pronađen je i email kojeg je poslala Pribičeviću. U njemu je navela podatke drugog kolege čija je previsoka ponuda odbačena kao neprihvatljiva. Dio novca koji je dobila za ovu uslugu, a riječ je o 50-ak tisuća kuna, odvjetnica je, kako su utvrdili istražitelji prateći trag novca, proslijedila tvrtki koja se bavi izradom predmeta od mramora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odvjetnica nam je platila kamene obloge i klupčice, te poklopce koji su postavljeni u kući u Selinama”, potvrdio je to istražiteljima građevinar.

Inače, kuća u Selinama u vlasništvu je profesora Pribičevića a u nju je, kako smo već javljali, prema sumnjama EPPO-a, ulagao većinu sredstava izvučenih iz EU proračuna preko svojih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rješenju o provođenju istrage ova ista odvjetnica lani se s Đapom i Pribičevićem dogovorila i da će njezinom uredu osigurati izradu procjene tržišnih mogućnosti i plana realizacije transfera tehnologije za projekt Hidrolab. Dogovoreno je to, iako, kako tvrdi tužiteljstvo, nikakve procjene zapravo nisu izrađene.

Pribičević zato šalje upit, odvjetnik dostavlja ponudu, ispostavljaju se narudžbenice, pa računi i na kraju plaća 44.500 kuna. Odvjetnik zadržava 4.000 a ostatak uplaćuje tvrtki što ju je vodila partnerica profesora Pribičevića, sumnjaju istražitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađena je i poruka u kojoj odvjetnica sasvim konkretno svom kolegi piše: “Cijela priča je samo pomoć profi, sve ću ti objasniti”. I ta poruka nalazi se među dokazima koji su priloženi uz rješenje o provođenju istrage.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo