Zbog sukoba interesa kaznjeni gradonacelnik i predsjednik Uprave HEP-a

Svi clanovi uprave HEP-a prekrsili su Zakon o sprecavanju sukoba interesa jer su istodobno sjedili u nadzornim odborima svojih tvrtki kceri, utvrdilo je Povjerenstvo za odlucivanje o sukobu interesa.

9.9.2014.
17:13
VOYO logo

No buduci da su imali pozitivno misljenje prethodnog saziva povjerenstva - trenutni saziv odlucio je da ih nece novcano kazniti. To je prijedlog odluke o kojem ce povjerenstvo tek glasovati.

Povjerenstvo je ipak novcano kaznilo predsjednika Uprave HEP-a Tomislava Serica s 5000 kuna i clana Uprave Zvonka Ercegovca s 8000 kuna jer su, suprotno zakonu, primali naknadu za rad u Nadzornom odboru Termoelektrane Plomin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitskom gradonacelniku Ivi Baldasaru izreklo je novcanu kaznu od 2000 kuna zato jer je odredeno vrijeme uz placu gradonacelnika primao i naknade za clanstvo u Nadzornom odboru Turisticke zajednice grada Splita i Skupstini komunalnog poduzeca Cistoca. Kao olakotna okolnost Baldasaru je priznato to sto je odmah po saznanju da je u sukobu interesa zatrazio obustavu isplate naknada i vratio primljeni iznos.

Saborski zastupnik Ivo Jelusic nije povrijedio zakon, odlucilo je Povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga se ne boji istrage

Povjerenstvo za sukob interesa nije raspravljalo o slucaju ministra zdravlja Sinise Varge zbog nedostatne dokumentacije. Sumnja u Vargin sukob interesa pojavila se nakon objave u medijima da ce Vlada s 50.000 kuna financirati kongres primarne zdravstvene zastite koji organizira Centar za izvrsnost medicinskih struka. Rijec je o udruzi kojoj je Varga bio na celu prije nego sto je postao ministrom, a bila je prijavljena na adresi njegove privatne stomatoloske ordinacija, te je zatim dobila na koristenje prostor u Direkciji HZZO-a, ciji je Varga bio direktor.

Ministar Varga kaze da se ne boji istrage Povjerenstva za sprjecavanje sukoba interesa. 'Nikada nije isplacena ni jedna lipa prema meni ili bilo komu drugom jer je rijec o neprofitnoj udruzi, nema isplate honorara, sve se radi na volonterskoj bazi radi promicanja i poboljsavanja strucnosti izvrsnosti medicinskih struka', izjavio je za HRT ministar zdravlja. S tom ce nakanom Centar za izvrsnost medicinskih struka organizirati i kongres u Opatiji, ciji je pokrovitelj Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo