ZBOG STRAHA OD BATINA ODBIJALI ODLAZAK U ŠKOLU: / Roditelji i nastavnici traže smjenu ravnateljice jer ne brine o sigurnosti djece

Image

Dio roditelja I. osnovne škole Bjelovar, uz podršku Školskog odbora i tamošnjeg kolektiva traže smjenu ravnateljice jer, kako tvrde, godinama ne rješava problem vršnjačkog nasilja.

1.3.2017.
20:28
VOYO logo

Dio roditelja učenika I. osnovne škole Bjelovar traže smjenu ravnateljice te škole Tatjane Landsman, a podršku su im izglasavanjem nepovjerenja ravnateljici dali i Učiteljsko vijeće i kolektiv škole. Potom je je na Školskom odboru, sazvanom zbog uzavrele situacije koja traje mjesecima, odlučeno da će se osnovati povjerenstvo koje će donijeti odluku o sudbini Landsman.

Službeni zahtjev za smjenom ravnatelji Gradu Bjelovaru još su 22. prosinca prošle godine uputili roditelji učenika jednog razrednog odjela u kojem, prema njihovim riječima, jedan učenik već godinama provodi nasilje nad ostalim učenicima, na što su učitelji i roditelj upozoravali ravnateljicu, ali i brojne druge institucije. Međutim, oni tvrde kako nitko nije učinio ništa da se njihova djeca zaštite, piše Bjelovarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, situacija s vršnjačkim nasiljem kulminirala je još u listopadu kada su djeca zbog straha od nasilnog dječaka počela odbijati odlazak u školu, a potom ih i roditelji prestali slati na nastavu. Tada je održan sastanak roditelja, predstavnika škole i Grada međutim pomaka nije bilo niti je uslšena molba da škola dječaka prebaci u drugi razredni odjel. Prema riječima roditelja, dječak je nastavio nasilje, a Ladsman problem nije rješavala.

Prebacili djecu u druge škole

"Ovo zaista nije nikakav hir, naša su djeca u strahu. Vjerujte, nitko od roditelja ne bi bez stvarnog razloga upisivao dijete iz škole u vlastitom kvartu i upisivao ga u drugu, nekoliko kilometara udaljenu, u kojoj se još nastava odvija u dvije smjene ", priča jedan od roditelja koji je ispisao svoje dijete iz škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dopisu Gradu Bjelovaru, u kojem traže smjenu ravnateljice Landsman, roditelji navode kako je prekršila nekoliko članaka Zakona o odgoju i obrazovanju. Na teret joj stavljaju da nije osigurala sustavan način poučavanja, uvjete za zdrav razvoj škole, da nije spriječila neprihvatljive oblike ponašanja te da nije brinula o sigurnosti djece u školi.

Grad je tražio očitovanje Školskog odbora no ravnateljica Odbor o tome ne izvještava i tvrdi kako nema ovlasti odlučivati o njoj, jednako kao ni Učiteljsko ni Roditeljsko vijeće . No, oni su ipak reagirali i ovih dana donijeli odluke o Povjerenstvu i nepovjerenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Landsman: Riječ je o osobnim interesima pojedinih roditelja kojima nisam udovoljila

Landsman tvrdi kako nije kršila zakone te da je suočena s nerazumjevanjem jer nije odobrila premještaj spornog učenika. "Ispisivanje pojedinih učenika iz Škole isključivo je odluka roditelja učenika i očita reakcija na neudovoljavanje njihovim zahtjevima. Roditelji učenika uputili su subjektivan i neutemeljen zahtjev za mojom smjenom. Podnesak roditelja proizašao je iz osobnih stavova i dojmova roditelja, a isti se ne odnosi na pravni položaj djece u školi, već se evidentno radi o osobnom interesu pojedinih roditelja", kaže Landsman, dodajući kako postupak pokretanje njezine smjene na smatra ispravnim niti u skladu s propisima.

Iz Ministarstva obrazovanja slučaj još nisu komentirali, no u Agenciji za odgoj i obrazovanje kažu da su njihove savjetnice lani u tri navrata provele stručno-pedagoški nadzor u bjelovarskoj školi, "predloživši odgovarajuće mjere za prevladavanje teškoća". U siječnju ove godine ravnateljica Landsman je, kažu, Agenciji dostavila izvješće o izvršavanju mjera, no u odgovoru ne navode što u izvješću piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo