Kakav apsurd / Zbog snimke na kojoj trener i djeca malim Srbima uzvikuju 'Za dom spremni' pod istragom - Peđa Grbin!

Image
Foto: Facebook Screenshot

Na adresu saborskog zastupnika Peđe Grbina ovih je dana stigao dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka

9.8.2019.
17:34
Facebook Screenshot
VOYO logo

Sjećate se snimke objavljene na Facebooku na kojoj mali dalmatinski nogometaši na terenu uzvikuju "Za dom spremni"? Snimku je na svojoj stranici objavio i SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, a na njoj se vidiki kako djeca, uz koju na terenu stoji starija muška osoba, uzvikuju ustaški pozdrav.

"On viče - za dom, mi - spremni", kaže na snimci jedan dječak dajući upute drugima. Djeca su uzvikivala "ZDS" nakon finalne utakmice protiv srpske djece. Sve se to odvilo u lipnju ove godine. Predsjednik kluba Nikola Mužinić  je tada rekao "Da za dom nismo bili spremni, doma imali ne bi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peđa Grbin u trenutku objave snimke nije znao tko je na snimci, ali mediji su uskoro saznali da se radi o mladim nogometašima NK Poljičanina iz Srinjina, naselja između Omiša i Splita, koji su tih dana nastupili na turniru u Barceloni gdje su u finalu igrali protiv vršnjaka iz jednog kluba iz Srbije.

Dječaci su uzrasta od 10 do 13 godina, a taj je incident u međuvremenu pao u zaborav. No, izgleda da su institucije ipak reagirale dva mjeseca kasnije. Na adresu saborskog zastupnika Peđe Grbina ovih je dana stigao dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je postupila na traženje pravobraniteljice za djecu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjenje agencije - pogledali su Facebook stranicu Peđe Grbina, od njega traže da se "očituje", da "navede zakonitu svrhu i pravnu osnovu za javnu objavu video snimke" te da navede informaciju o izvoru dobivanja snimke. 

Peđa Grbin je za Net.hr ukratko objasnio motive za objavu snimke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj je na djelu relativizacija ustaštva, ustaškog pokreta i NDH. Dobivši predmetnu snimku smatrao sam svojom obvezom, na temelju prisege koju sam dao kao saborski zastupnik da ću čuvati Ustav ove zemlje, pokazati do koje mjere ta relativizacija seže i kako se fašističkom ideologijom truju djeca", kazao je Grbin. 

Dodao je i kako nema saznanja je li se ikoja institucija pozabavila i onima koji su organizirali uzvikivanje ustaškog pozdrava na nogometnom turniru u Barceloni, no naglašava: "Nadam se da su snimku vidjele nadležne institucije, DORH, policija i tko god treba i da su reagirale. Osim ako ne smatraju da je nogometni teren mjesto na kojem je ustašluk dopušten", piše Net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo