ŽARIŠTE na jugu hrvatske / Prvi punkt za testiranje zbog prodora korone: "Ovdje je bolest sramota"

Iako broj slučajeva zaraze raste, lista bliskih kontakata se ne produljuje.

24.3.2021.
19:40
VOYO logo

Gotovo mjesec dana od Konavala do Stona živi se po strožim mjerama. Od sutra vrijede i za dolinu Neretve. Novo žarište je Orebić. Na Pelješac je stigao punkt za testiranje, a mještani bi mogli ostati zatrpani smećem. 

Godinu dana koroni je trebalo da isprazni ulice Orebića i dovede prvi punkt za testiranje na Pelješac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesmo žarište, nažalost sada imamo 25 aktivnih, 30 bliskih kontataka, a čekamo rezultate od 18 - 19 na novom punktu", kazao je načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić.

Image
loša situacija /

Od četvrtka strože mjere i u dolini Neretve, pročitajte što ne smijete raditi

Image
loša situacija /

Od četvrtka strože mjere i u dolini Neretve, pročitajte što ne smijete raditi

Iako broj slučajeva zaraze raste, lista bliskih kontakata se ne produljuje. Prema sadašnjim podacima, svaka oboljela osoba navela je tek dva bliska kontakta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate to da ima malo bliskih kontakata? "To je pelješki običaj, ovdje je bolest sramota", tvrdi Andrija Cibilić, stanovnik Orebića.

"Ode nitko nikoga nije prijavio, a valče i banče i to bi sve trebalo u more čapat, načerat i ove šta su prenosnici i one ča su čapali pa zna plivat ne zna plivat", komentirao je mještanin Ivo Ožić Bašić. Zbog toga je zabrinut i Stožer. Kreće se u pojačani nadzor osoba u samoizolaciji, kao i obiteljskih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobe oboljele, jednostavno moraju prijaviti sve kontakte, ali apeliram na obiteljske liječnike da ažurno unose te kontakte da policija može pratiti kontakte", ističe načelnik Stožera civilne zaštite Općine Orebić Kristian Kapitelli.

Dok osnovci idu u školu, vrtić je zatvoren. Više od 160 djece u igraonice se vraća tek nakon Uskrsa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s otpadom

"Za četiri zaposlenice čekamo rezultate, dvije su jutros dobile prve simpotome sreća za punkt, a za jednu kolegicu znamo da je zaražena", smatra Sanda Menkadžiev, ravnateljica Dječjeg vrtića Orebić.

Zbog prodora korone, ni komunalni djelatnici ne mogu raditi svoj posao. Tako će i miješani otpad čekati na odvoz. Voditelj Odjela za gospodarenje otpadom Tomislav Jurjević je rekao: "Uputili smo obavijest zamolili  građanima da ne iznose zelene spremnike jer trenutna je situacija takva da jednostavno ne želimo riskirati." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima su i terase kafića prerizične. "Zatvorit ko što je bilo na početku i onda smo bili spašeni, ako uskoro ne zatvore onda smo gotovi ode sezona ode sve", kaže mještanka Ankica Turić.

"Godinu dana smo se dobro držali, bili smo čak u vrhu nezaraženih, mjesto poželjno za dolazak sada smo postali mjesto žarišta", rekla je Manuela Ferić s Orebića. Za sada se neće uvoditi strože mjere, ali kontrole će se pojačati. Time bi, nadaju se u Orebiću, opet mogli biti slobodni od korone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo