CIJENA ZELENE TRANZICIJE / Zbog prelaska na ekološku energiju i recikliranje u samo 2 županije bez posla bi moglo ostati 5000 ljudi, evo u kojoj industriji

Image
Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iz europskog Fonda za pravednu tranziciju u dvije će se hrvatske županije - Istarsku i Sisačko-moslavačku - uložiti 179 milijuna eura kako bi anulirali gubitke

17.12.2022.
11:11
Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

 Iz europskog Fonda za pravednu tranziciju u dvije će se hrvatske županije - Istarsku i Sisačko-moslavačku - uložiti 179 milijuna eura, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da bi više od 5000 ljudi u te dvije županije mogli ostati bez posla.

Sredstva iz fonda trebala bi ublažiti posljedice klimatske tranzicije u sklopu koje Hrvatska do 2030. godine emisiju stakleničkih plinova (GHG) planira smanjiti sa 75,2 na 65 posto, povećati udio recikliranog komunalnog otpada u ukupnom otpadu sa 25,3 na 55 posto, a udio obnovljivih izvora energije (OIE) u bruto potrošnji energije podići sa 28 na 36,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STISLA ZIMA /

Ali, Zagreb štedi: U tramvajima nema grijanja dok temperatura ne padnje ispod 5 stupnjeva, a ustanovama preporučuju da što manje provjetravaju

Image
STISLA ZIMA /

Ali, Zagreb štedi: U tramvajima nema grijanja dok temperatura ne padnje ispod 5 stupnjeva, a ustanovama preporučuju da što manje provjetravaju

Prilagodba industrije

Ukratko, za ove dvije županije klimatska tranzicija znači da će se njihova industrija prilagoditi i osigurati proizvodnju koja će donositi profit i pritom minimalizirati emisiju štetnih plinova, a ako to ne uspije, morat će se ugasiti. Uglavnom je riječ o industriji koja koristi fosilna goriva. Sredstva koja su iz Fonda za pravednu tranziciju namijenjena dvjema županijama određena su na temelju teritorijalnih planova koje je izradila Vlada u suradnji s lokalnim tijelima vlasti i Europskom komisijom.

Iznos od 179 milijuna eura za samo dvije županije djeluje izdašno, no njegova vrijednost ovisi o tome koliko će se i kakvih radnih mjesta ugasiti, hoće li se tim novcem potaknuti stvaranje novih industrija, hoće li radnik koji je završio na burzi lako naći novi posao i hoće li se osmisliti potrebni i provedivi programi za prekvalifikaciju radnika čija će radna mjesta nestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijele obitelji ovise o prihodu

Plan smanjenja emisije ugljičnog dioksida i postizanja klimatske neutralnosti u Istri izravno će se odraziti na 2800 radnih mjesta, a još neizravno na njih 1000 koja su kroz lance dobavljača vezana uz tvrtke koje će morati proći tranziciju.

U Sisačko-moslavačkoj županiji radi se o 2350 radnih mjesta i još njih 250 povezanih s dobavljačima u pet kritičnih gospodarskih subjekata. Tu je problem veći nego u Istri jer je u ovoj županiji najveća stopa zaposlenosti, cijele obitelji ovise o prihodu radnika zaposlenog u industriji koja zagađuje okoliš. Županija je uz sve to teško stradala u potresu, a država je strahovito spora i neučinkovita u obnovi što dodatno potiče veliki val iseljavanja, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo