govor mržnje? / Zbog odjeće uhićuju u sekundi: mladog Zadranina priveli zbog majice s natpisom

Image
Foto: Ilustracija/Thinkstock

Uz akronim koji potiče na mržnju na majci s maskirnim uzorkom odmah ispod natpisa nacrtan je i bokser. Poruka je jasna

12.4.2017.
12:47
Ilustracija/Thinkstock
VOYO logo

Zadarska Foša, petak poslijepodne. Sunce je već dobro zagrijalo i 29-godišnji NN uživa u šetnji u majci kratkih rukava. Odjednom mu prilaze policijaci i odvode ga u postaju. Razlog: na majici je imao natpis A.C.A.B., akronim engleske fraze "All Cops Are Bastards" koja u hrvatskom prijevodu znači "svi policajci su kopilad", piše Zadarski.hr.

Nošenje takve majice uvredljivo je za policajce pa je 29-godišnjak u postaji majicu morao skinuti, a potom mu je i oduzeta kao predmet prekršaja i dokaz u predstojećem sudskom postupku. Nije poznato je li NN iz postaje izašao gol do pojasa, ali je poznato da je izišao s prijavom za prekršaj članka 5 Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira u kojem stoji da "tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 200 do 2000 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz akronim koji potiče na mržnju na majci s maskirnim uzorkom odmah ispod natpisa nacrtan je i bokser. Poruka je jasna: mržnja i nasilje, a svako javno poticanje na mržnju, nasilje i diskriminaciju, bilo riječima ili simbolima, smatra se prekršajem kojeg policija mora sankcionirati.

"Policija isto postupa i kod slučajeva kada su u pitanju drugi simboli čije je promoviranje podležno zakonskim sankcijama, kao što je fašističko i ustaško znakovlje, ili marihuana", kazao je Elis Žodan glasnogovornik zadarske PU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje znači li to da će ljudi završavati u policiji i zbog majica s Bob Marleyem na kojem puši joint ili se vijori list marihuane koja je, što za rekreativne što za medicinske svrhe, legalizirana u većini zapadnih zemalja, Žodan je kazao da ne živimo u policijskoj državi i da policija ne namjerava provoditi represiju nad građanima, ali će sankcionirati sve koji promoviraju simbole mržnje.

"Taj akronim, A.C.A.B., je oblik govora mržnje i vrijeđanja policijskih službenika. Zbog takvih majica policija je već reagirala, pa je tako 2007. podnijela prijavu protiv oca u Rijeci koji je sebi i sinu kupio majicu s istim natpisom i krenuo na nogometnu utakmicu. Prije toga u Zagrebu su zbog istog natpisa na majicama bila privedena dva navijača. Akronim A.C.A.B. se dosta veže uz navijačku supkulturu, ali njegova primjena je šira, što se osobno možete uvjeriti i po brojnim grafitima u Zadru", govori Žodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog zašto je takvu informaciju zadarska policija pustila u javnost je preventivne prirode, dodaje Žodan. Htjelo se ukazati roditeljima, ali i široj javnosti, da je isticanje takvih poruka, koje se mogu naći i na učeničkim torbama, neprimjereno i zapravo predstavlja prekršajno djelo, piše Zadarski.

Inače, Zadranin koji je zaradio prijavu zbog natpisa na majici spada u krug starih policijskih poznanika. Još kao maloljetnik simpatizirao je skinhede, a potom je bio prijavljivan za čitav niz različitih kaznenih dijela i prekršaja, kao što su nasilje u obitelji, na javnom mjestu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo