strože mjere / Zbog novih koronarekorda - oštrije mjere: Donosimo odgovore gdje više nećemo moći bez Covid potvrda i maski

Od sutra više nema okupljanja u zatvorenom više od 50 osoba, a da svi nemaju covid potvrde i maske, kao ni na otvorenom s više od stotinu osoba

5.11.2021.
18:40
VOYO logo

Nastavljaju padati rekordi, a s njima stižu i nove mjere. Gotovo 7 tisuća novozaraženih u danu s 36 umrlih, dovoljno su opravdanje za strože mjere od kojih neke počinju već sutra.

Tiču se ograničavanja druženja u zatvorenom, ali i okupljanja na otvorenom. Od polovine studenog pak na mnoga mjesta više nećete moći kročiti bez covid potvrda pa pogledajmo kako će nam se život današnjim odlukama Stožera promijeniti.

Od sutra više nema okupljanja u zatvorenom više od 50 osoba, a da svi nemaju covid potvrde i maske, kao ni na otvorenom s više od stotinu osoba, uz moguće iznimke tipa vukovarske Kolone sjećanja koje mora odobriti i uvjete okupljanja propisati Stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Svi odgovori na jednom mjestu /

Niste sigurni kako do covid-potvrde? Evo odgovora tko na nju ima pravo i kako je najjednostavnije dohvatiti

Image
Svi odgovori na jednom mjestu /

Niste sigurni kako do covid-potvrde? Evo odgovora tko na nju ima pravo i kako je najjednostavnije dohvatiti

Sva će javna okupljanja morati završiti do ponoći, osim ako vam omiljeni film, primjerice, počne u 23 sata pa ćete u kinu, ali i rasplesani na svadbama moći ostati do dva sata u noći i ni minutu dulje.

Najveća promjena stupa na snagu 15. studenog. Od tog ponedjeljka za 10 dana covid potvrdu morat će imati svi zaposleni u državnim i javnim službama, ali i građani koji koriste njihove usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da, uz bolnice i socijalu, bez covid potvrde nećete moći ni, primjerice, poslati paket u pošti ili plaćati račune u Fini, ali ni predavati u školi ili zastupati svoje birače kao zastupnik u Saboru. Svima koji se ne žele cijepiti, ćemo plaćati i obvezno testiranje dva puta na tjedan, ali samo do Nove godine.

Rekordan broj zaraženih, a od ponoći na snazi tek jedan set mjera. Drugi set s covid potvrdama u državnom i javnom sektoru za zaposlenike i stranke će tek za deset dana. Zašto se čeka i je li već kasno?

"Potreban je proces prilagodbe na potvrde, Ne radi se samo o tome da e uvede, nego treba to i provesti. Mi trebamo, da se tako izrazim - pripremiti teren, organizirati sustav blic ne možemo to uvesti preko noći", tvrdi Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko noći, točnije od sutra su u zatvorenim prostorima zabranjena sva javna okupljanja s više od 50 ljudi, osim onih s covid potvrdom. I uz nju od sada će biti obvezno i nošenje maske i razmak. I već se najavljuje novo proširenje.

"Ovisno o epidemiološkoj situaciji, do 15. ili kasnije, ali do 15. se može uvesti obveza posjedovanje EU potvrde za odlazak u teretane, fitness i rekreacijske centre u zatvorenom, bazene, restorane i kafiće", kazao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH

Ako ne dođe do poboljšanja situacije od 4. siječnja uvode se covid potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele koronu. Bez mogućnosti testiranja. Načelnik Stožera kaže, to nije obvezno cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Ako se ne želite cijepiti nitko vas ne može natjerati. Ali, upravo u cilju zaštite svih cijepljenih i zaštite zdravstvenog sustava moramo ići s tim mjerama. Vidjet ćemo za koje djelatnosti", rekao je Božinović.

U proteklih mjesec dana u sustavu socijalne skrbi osigurano je 120.000 testova, za idući mjesec još 100.000. Koliko sve košta, ne otkrivaju, kao ni do kad će sve ići na teret države.

Dok nove mjere tek stupaju na snagu i dalje se poziva na cijepljenje. Predstavljeno je istraživanje tjedan dana nakon cijepljenja trećom dozom djelatnika Klinike za infektivne bolesti. Prosječni titar antitijela porastao je do 44 puta u odnosu na prije cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazujemo to da je od iznimne je važnosti da ljudi što prje, ostavili smo granicu od 6. mjesecu da prime treću dozu da bi bili zaštićeni u jeku četvrtog vala koji se još dodatno zahuktava", objašnjava Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević

Postavilo se pitanje može li serološki test biti dovoljan za izdavanje covid potvrde. Odgovor je NE.

"Serološki testovi smatraju se izrazito nepouzdanima za preboljenje ili imunost. Oni govore, o ovome kako je pokazala profesorica Markotić o trendovima kako se kreće humoralni imunitet", odgovorio je Capak.

Svi koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti iznimka su od restrikcija. Od 15. studenog covid potvrde obvezne su tako i u Hrvatskom saboru. Morat će je pokazati svi koji dođu na posao.

Oni koji se trebaju testirati, mogu to samo u ovlaštenim ustanovima, a poslodavci će zaposlenicima, za sada, novac za testiranje refundirati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo