Iseljavanje iznjedrilo i nešto dobro / Zbog manjka radne snage, poslodavci povećali plaće: Hrvatska tvrtka nudi minimalac i do 7500 kn

Povišice bilježe gotovo svi sektori, a poslodavci tako žele privući nove kvalitetne radnike, ali i zadržati postojeće

20.10.2018.
9:55
VOYO logo

Radnici Belupa imaju razlog za slavlje. Uprava se hvali da su jedan od najpoželjnijih poslodavaca. No, na nova ulaganja u svoje zaposlenike odlučili su se kada su shvatili da im se otvara sve više mogućnosti.

"Te smo u tom smislu završili kolektivne pregovore s radnicima i najveći pomak napravljen je kod malih plaća koje će najviše porasti i to za 1000 kuna", kazala je Tihana Hubicki, direktorica razvoja ljudskih potencijala u Belupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalih i Podravka, Atlantic, Pevec, Spin Valis te Valamar. Turizam je manjak radnika ove godine osjetio možda najsnažnije. Valamar kao jedan od najvećih poslodavaca u sektoru zato garantira minimalac od 5.000 do 7.500 kuna.

"Također nam je bitna kvaliteta radne snage jer želimo značajno ulagati u njihov daljni razvoj ali i u karijeru u turizmu", kazala je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica Valamar Rivijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga poslodavaca ipak podsjeća da bi povećanje plaća moglo biti i veće kada bi država značajnije srezala porezno opterećenje te provela najvažnije promjene.

"Da treba smanjiti porez na dobit recimo ili provesti reforme", kazao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. No unatoč ovim dobrim primjerima povećanja plaća i dalje mnogi radnici rade za minimalac koji nije dostojan za pristojan život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo