više od 1000 zaraženih / Zbog gripe u Dubrovniku zabranjeni bolnički posjeti, u Zagrebu troje pacijenata na umjetnim plućima

Gripa u Hrvatskoj nezaustavljivo uzima maha, a najjače je, i to ranije nego obično

5.1.2019.
21:27
VOYO logo

Gripa se na jugu razbuktala. U dubrovačkoj bolnici zato su zabranjeni posjeti pacijentima. "Na to smo bili jednostavno prisiljeni jer smo shvatili da naše ležeće pacijente obilaze njihove familije i na taj način se vrtimo u krug i širi se sama prilično zarazna respiratorna bolest", kazao je Stjepan Đuričić, šef infektologije OB Dubrovnik.

Na krajnjem jugu Hrvatske zabilježeno je 383 slučaja gripe, što je trećina od 1125 zaraženih u Hrvatskoj.  Na dnevnom ili stacionarnom liječenju u dubrovačkoj bolnici je između 25 i 40 pacijenata na dan. Najviše ih dolazi iz doline Neretve, no sve više i iz ostalih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najbolja zaštita je cijepljenje'

Iako u dubrovačkoj bolnici ima i mlađih pacijenata, upravo su kronični i stariji  bolesnici gripom najugroženiji. "Sa gripom se kronični, stariji, onkološki bolesnici mogu nositi jedino sa procijepljivanjem, to je minimum što mogu za sebe uradit , jer kad dođu u razvijenu fazu te bolesti, putevi te bolesti za njih su nepredvidivi i znaju završit fatalno", tvrdi Đuričić.

"Radi se kao i u cijeloj hrvatskoj o gripi tipa H1N1 i najbolja zaštita je upravo cijepljenje koje se u našoj županiji još uvijek može provesti", kazao je Miljenko Ljubić, epidemiolog županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U županiji se protiv gripe cijepilo oko 6 tisuća građana, što je porast u odnosu na prošlu godinu. Greška je i na prvu temperaturu odmah ići u bolnicu, jer upravo se time izlažete riziku zaraze gripom 

U klinici Fran Mihaljević troje pacijenata na umjetnim plućima

Gost RTL-a Danas Ivan Puljiz, predstojnik klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, kazao je kako je u klinici trenutno hospitalizirano preko 30 pacijenata te da su to u najvećem broju odrasli pacijenti. "Imamo i nekoliko djece, a od tih pacijenata pet ih je zbog težine infektivne slike smješteno u jedinicu intenzivnog liječenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od njih pet troje ih je na ekstra membranskoj umjetnoj ventilaciji, odnosno umjetnim plućima. Jedna od njih je klinički bolje i jučer je skinuta s tih umjetnih pluća. Ti pacijenti su u našu kliniku došli iz drugih krajeva Hrvatske, nisu iz Zagreba", kazao je.

Tvrdi i da u  ovom trenutku u Hrvatskoj dominira podtip H1N1. "Međutim, bilježi se i određen broj slučajeva H3N2, a zadnjih dana imamo i nekoliko pacijenata s podtipom virusa gripe B. Dakle, imamo praktički sva tri podtipa, ali dominira H1N1", kazao je Puljiz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo