Zbog duga pokojnika ovrha – nasljedniku!

Devet je godina prošlo otkako joj je umro otac, a nekoliko dana iza Nove godine na njezinu adresu stigla je neočekivana 'čestitka' – ovrha zbog stare obveze koju otac nije platio!

9.1.2013.
19:39
VOYO logo

Savjetnik društva Potrošač napominje da se među desecima građana koji od njih traže savjet zbog ovrha nalaze i ljudi koji plaćaju račune preminulih predaka, a da nisu ni znali da postoje sve dok ne osvanu u blokadi ili ih "ruka pravde" ne sustigne rješenjem o ovrsi.

Posljednja koja mu se ovih dana javila Zagrepčanka je koja iz jednog odvjetničkog ureda obaviještena da joj četiri godine nakon majčine smrti slijedi ovrha zbog njezina neplaćenog računa iz 2008. godine. "Sustav je spor i nasljednici su u šoku kad otkriju da godinama nakon smrti moraju platiti račune svojih predaka. Zakon je jasan, onaj tko naslijedi imovinu preminulog, nasljeđuje i sve njegove dugove", za Večernji list kaže Igor Vujović, savjetnik društva Potrošač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu ni znali za dug

Ta se informacija predočava svim nasljednicima još na ostavinskom postupku, ali ljude koje vjerovnici ili odvjetnička društva bombardiraju ovrhama šokira i to što prije ovrhe nisu znali za dug niti ga je netko pokušavao naplatiti od njih. U nekim slučajevima postupak naplate duga od preminulog pokrenut je još za njihova života, a u nekima i poslije njihove smrti, a kako se radi o mrtvoj osobi, preporučene se pošiljke, s prijedlozima za ovrhu, vraćaju pošiljatelju. Nakon toga stupaju na scenu odvjetnici koji provjerom na policiji utvrđuju je li osoba još uvijek među živima, a ako nije, tko su joj nasljednici.

Ili platiti dugove ili se odreći nasljedstva

"Taj postupak traje godinama i velik je problem", upozorava Vujović i kaže da smrću osobe ne umiru i njegove obveze, pogotovo ako iza sebe ostavlja imovinu iz koje se može naplatiti dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasljednici su tako dužni platiti sve neplaćene režijske troškove, podmiriti minus na računu i sve ostale kreditne obveze. Jedini način da se ne dovedu u situaciju da odgovaraju za dugove svojih predaka jest da se na ostavinskoj raspravi odreknu nasljedstva. Jedino teleoperatori naglašavaju u ugovorima s pretplatnicima da se ugovorene obveze prekidaju smrću pretplatnika,, zaključuje Vujović. No, da bi raskinuli pretplatu, nasljednici ih moraju obavijestiti o smrti.

specijal-201012070191004-Pakao ovrha

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo