Zakonska regulativa / Zbog direktive EU plinske bojlere ćemo kupovati u susjedstvu: možda su vam rekli da morate zamijeniti bojler, no to nije sasvim točno

Image
Foto: Thinkstock

Struka nagovještava kako bi bojleri potencijalno mogli postati nova 'afera razdjelnici'

27.12.2017.
8:16
Thinkstock
VOYO logo

Od 2015. godine na tržištu više nema klasičnih plinskih bojlera, a zalihe tvrtki proizvođača koje su ih imale, kao i zalihe servisera koji su pokupovali rezervne dijelove polako se tope. U slučaju kvara stoga postoje dvije mogućnosti: skuplji, ali učinkovitiji bojler ili klasični i jeftiniji kupljen u susjedstvu. Zbog toga struka nagovještava kako bi bojleri potencijalno mogli postati nova "afera razdjelnici", javlja Jutarnji.hr

EU sugerira korištenje učinkovitijih uređaja kod kojih je preporučeni rok trajanja sedam godina. Od 26. rujna 2015. uređen je rok za stavljanje novih uređaja na tržište, od kada se u Hrvatskoj više ne prodaju klasični plinski turbo bojleri jer nisu dopušteni. Štoviše, klasični bojleri već nekoliko godina uopće ne postoje na zapadnim tržištima. Za grijanje prostora u prodaji su atmosferski i kondenzacijski bojleri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kad je riječ o zamjeni klasičnih bojlera ta obveza nije nametnuta. Iako postoje informacije da pojedini dimnjačari ljudima tvrde suprotno, ukoliko je stari bojler funkcionalan ne mora se zamijeniti s novim kondenzacijskim.

U Jutarnjem su pokušali doznati od nadležnih više o tom segmentu, ali bezuspješno. Čini se čak da se i ne zna tko je nadležan za to područje jer su ih Ministarstva zaštite okoliša i energetike preusmjerili na Ministarstvo gospodarstva, u čijoj nadležnosti više nije energetika. No, u HGK napominju da zakonska regulativa u Hrvatskoj nije poznata pa zapravo nije moguće odrediti koji će točno uređaji zadovoljavati propise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom Zdravko Šenjug, šef Hrvatske dimnjačarske udruge, ističe da nema nikakve zabrane i obveze zamjene plinskih trošila u Hrvatskoj.

"Postoje samo propisi koji reguliraju kontrolu kompletne plinske instalacije u sklopu koje je i plinski bojler, a to je najčešće rok od osam do 10 godina. Te kontrole odrađuje distributer plina, a za dimnjake dimnjačar. Ako su plinski uređaji postavljeni ispravno, uz odgovarajuće propise koji to određuju, nema potrebe za zamjenom" savjetuje Šenjug. Dakle, s obzirom da nije nametnuto, bojleri će se morati mijenjati kad prestanu raditi, a rok trajanja im može biti dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradskoj plinari Zagreb napominju da Uredbom nije propisana obveza i rok za mijenjanje postojećih trošila koja su, ako su ugrađena u skladu s propisima i ako su ih redovito servisirali ovlašteni serviseri, sigurna za upotrebu.

No, kao moguće rješenje u prijelaznom razdoblju smatraju da bi bilo preporučljivo dopustiti zamjenu postojećih klasičnih turbo bojlera istim takvima. Jer, upravo bi pri zamjeni postojećih bojlera mogao nastati problem. S obzirom da se posljednje dvije godine u zgrade kondenzacijski bojleri nisu ugrađivali, nego isključivo klasični turbo bojleri, problem se javlja kad netko želi zamijeniti klasični turbo bojler sličnim, odnosno kad se pokvari postojeći plinski bojler spojen na dimnjak na kojemu su priključeni i drugi stanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada bi svi koji su na tom dimnjaku morali mijenjati bojlere i ugrađivati kondenzacijske kojih jedino ima na tržištu, uz obaveznu sanaciju dimnjaka. Na taj problem dimnjačarska udruga upozorava već dulje, ali mjerodavni zasad nemaju sluha", kaže Šenjug za Jutarnji.hr

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo