Zbog bolesti izostala s mature, pa ne može na faks

Osamnaestogodišnja Sara Kolar ovu će akademsku godinu 'prosjediti' kod kuće i neće studirati željeni studij stomatologije.

2.7.2010.
17:38
VOYO logo

Naime, iako je Sara Kolar odlična učenica s mnogo dodatnih aktivnosti i hobija, 'izgubit' će jednu godinu jer je vodene kozice dobila krajem svibnja, kad je državna matura bila u punom zamahu. Njeni su roditelji odmah o svemu izvijesti Sarinu zagrebačku XV. gimnaziju, a školske vlasti pokrenule su zakonom propisan postupak te je Sari dozvoljeno polaganje ispita kod kuće, uz komisiju. No, 27. svibnja Sarino stanje se naglo pogoršalo, piše Jutarnji list.

arti-201006230453006"Počela je povraćati i dobila je visoku temperaturu. Otišli smo liječniku koji nas je odmah poslao u Kliniku za infektivne bolesti, a tamo su nam rekli da Sara mora mirovati. Daljnje polaganje ispita nije dolazilo u obzir", ispričala je Sarina majka Tanja. Odmah je nazvala školskog koordinatora za provođenje državne mature i rekla mu da Sara neće moći polagati drugi dio ispita iz hrvatskog jezika. Prvi dio, esej, odradila je ranije tijekom godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izračunali joj prosječan uspjeh, a napisala samo jedan esej

Dan kasnije Tanja je dostavila čitavu medicinsku dokumentaciju školi, no nije dobila informacije o posljedicama ukoliko Sara ne izađe na državnu maturu. Potom su na stranicama Nacionalnog informacijskog sustava objavljeni rezultati državne mature.

"Vidjeli smo da je, uz Sarino ime, ocjena dovoljan (2). Do nje su došli zbrojem njezinih bodova iz eseja, gdje je ostvarila 74 od 80 bodova odnosno 92,5 posto, te 0 bodova iz drugog dijela ispita kojem nije pristupila. To nas je zgranulo, jer Sara je odlična učenica koja, samo zbog bolesti, ima nisku ocjenu za predmet koji joj je vrlo važan prilikom upisa na fakultet", kazala je Sarina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedilo je obilaženje institucija i traženje rješenja. Za 'samo' mjesec dana stigao je odgovor Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

'Suosjećamo, ali izađite na rok krajem ljeta'

"Poštovana Sara, ove školske godine neće se primjenjivati mogućnost određivanja nove ocjene prema uspjehu u trećem i četvrtom razredu. To je zahtjev sveučilišne zajednice koja ne priznaje ispite državne mature čije su ocjene određene na temelju uspjeha iz srednje škole. Suosjećamo s vašim položajem u ovoj stvari, ali je ovo jedini odgovor koji možemo dati", piše u odgovoru nacionalnog centra. Sugeriraju Sari da izađe na drugi ispitni rok krajem ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201006140238006No, željeni fakulteti tada će biti popunjeni, pa Sari zapravo ne preostaje ništa drugo nego 'prosjediti' jednu godinu. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa upozoravaju da postoje zakonske odredbe prema kojima se u takvim slučajevima učeniku upisuje prosjek ocjena iz srednje škole, no na fakultetima je da odluče hoće li na taj način 'položenu' državnu maturu priznati.

Djevojka je, piše Jutarnji, ovim zapravo kažnjena zbog birokratski organiziranog sustava koji nije predvidio nečiju zdravstvenu nesposobnost da pristupi ispitu. Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, na čijem je čelu dekan FER-a Vedran Mornar, donijelo je sredinom svibnja preporuku kojom pokušava razriješiti situacije poput ove u kojoj se našla Sara Kolar. No, riječ je o preporuci koju fakulteti ne moraju, a najčešće i ne mogu uvažiti, zbog prostornih i organizacijskih kapaciteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se fakultetima sugerira da kandidatima koji ispit pišu u jesenskom roku, a zbog opravdanih razloga kao što je bolest, priznaju pravo upisa na fakultet ako su ostvarili dovoljno bodova odnosno "barem onoliko bodova koliko je ostvario kandidat koji se upisao u ljetnom roku s najmanjim brojem bodova". To se odnosi i na učenike koji srednju školu završavaju nakon 5.srpnja, odnosno izvan granica Hrvatske. Preporuku je Vijeće uputilo sveučilišnim institucijama, Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Prethodni članci:

arti-201006160724006 arti-201004150304006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo