postavljaju uvjet / Zbog Bandićevog kluba pada proračun? 'Ako ima za tablete, ima i za knjige'

Izvor blizak tom saborskom klubu kaže da su njegovi zastupnici sa svojim zahtjevom u utorak upoznali ministra financija Zdravka Marića

20.11.2018.
13:58
VOYO logo

Državni proračun za iduću godinu, o kojem će Hrvatski sabor glasovati u ponedjeljak, 3. prosinca neće imati podršku 'Bandićevog', odnosno Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, ne osiguraju li se u njemu sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi, doznaje se u utorak u Saboru.

Izvor blizak tom saborskom klubu kaže da su njegovi zastupnici sa svojim zahtjevom u utorak upoznali ministra financija Zdravka Marića, pozivajući se pritom na ustavnu odredbu da je obvezno obrazovanje besplatno, da bi to financijski rasteretilo roditelje i riješilo ih obveze hodanja po knjižarama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 200 milijuna kuna, koliko bi trebalo za besplatne udžbenike, moguće je naći u proračunu koji za iduću godinu iznosi 140 milijardi kuna, a potrudi li se, država kroz sustav središnje javne nabave lako može doći do najpovoljnijih ponuđača, uvjereni su u Klubu kojemu je na čelu stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Traže da se na tragu tog zahtjeva uredi i novi zakon o udžbenicima, uz poruku: "Ako ima za tablete, ima i za besplatne udžbenike". Smatramo da država ima prostora i vremena za prihvatiti naš prijedlog, udžbenici se osiguravaju na jesen, pa do tada ima vremena organizirati se, poručuje izbor blizak klubu i napominje da stav deset članova kluba dijeli i nezavisni Željko Lacković. Za donošenje državnog proračuna potrebno je 76 zastupničkih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo