Sigurnost učenika / Zazvonilo je prvo školsko zvono u 2021. godini: Prva lekcija bila je vježba evakuacije

Jako su brzo naučili koja pravila vrijede u slučaju potresa

18.1.2021.
21:00
VOYO logo

Zazvonilo je prvo školsko zvono u 2021. godini. Za učenike nižih razreda i maturante na potresima ugroženim dijelovima Hrvatske koji su sjeli u klupe označilo je i vježbu evakuacije u slučaju novih nevolja.

U godini koja je neizvjesnija od prethodne, dio učenika s porušene Banovine na prvi sat drugog polugodišta čekat će još dva tjedna. Ipak, njih 2400 danas je diljem županije sjelo u školske klupe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije minute - toliko im je trebalo da napuste školsku zgradu, a jako brzo naučili su i koja pravila vrijede u slučaju potresa.

"Trebaš stati ispod klupe i pokriti glavu rukama, ako je jači s jednom rukom se primiti za stol, a drugom pokriti glavu. Kad prestane moraš brzo obući jaknu i izaći vani u koloni na ovu tamo livadu", rekla je Nina Smolić, učenica OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nižu se problemi /

Korona i potres zakomplicirali sve: Praznici su gotovi, ali samo neki učenici vraćaju se u školske klupe

Image
nižu se problemi /

Korona i potres zakomplicirali sve: Praznici su gotovi, ali samo neki učenici vraćaju se u školske klupe

"Pa i dalje me strah i svi bi trebali osjećati strah jer i dalje ne možeš predvidjeti kad je potres, ali malo mi je lakše zato što je puno mojih prijatelja ovdje i mogu svoje osjećaje podijeliti s njima", izjavio je Luka Varga, učenik OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Trenutačno je u školi 320 učenika nižih razreda, a kada se u školu vrate i ostali, vježbu evakuacije će ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi sat su imali sat razrednika. Upoznali su se s tim što treba napraviti u slučaju potresa. Napustili smo školu u predviđenom vremenu i ako opet bude, ja mislim da će biti sve u redu", poručio je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Na isti način nastava je počela i za zagrebačke maturante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ravnatelj nam je odredio kojom rutom tko mora ići u slučaju potresa. Čekamo da potres završi i svaki razred svojom rutom", rekla je Luna Mayer, učenica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

"Upoznavanje zgrade je nužno u slučaju hitnog slučajeva. Mi smo sada vidjeli da iz ove škole možemo izaći puno brže nego iz naše", izjavio je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se nadaju da će se ostali učenici u škole vratiti do veljače. Nastava uživo posebno znači maturantima.

"Uživo je nastava definitivno kvalitetnija, profesori se puno trude da tako bude i kad je online, ali ovako su stvari kakve bi i trebale biti", poručio je Nikolas Jarić, učenik Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maturanti se u klupe nisu vratili u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, drugo polugodište u školi počeli su se samo učenici nižih razreda.

"Nastava ide dalje i njiam je pomalo dosadno i stalno su pitali kad će počet tako da", rekao je Zoran Vlaović, roditelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisačko-moslavačkoj županiji u učionicama je danas bilo 2200 učenika nižih razreda i 200 maturanata.

"Da škola počinje nismo bili toga svjesni. Apsolutno bolje nego biti online, ljepše nam je biti u školi zajedno smo nego doma", izjavila je Nika Šimić, učenica 4. razreda Strukovne škole Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam oko 30 učenika koji nisu u svom mjestu stanovanja, nadam se da će se s vremenom i oni vratiti i dolaziti na nastavu", rekao je Ivica Beloglavec, ravnatelj Strukovne škole Sisak.

Uskoro će svoju zgradu dijeliti s učenicima još triju škola. Potres je nastavu odgodio u njih 17, a drugo polugodište na daljinu je počelo u 15 škola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo