MOGLO BI BITI OPASNO / Zažutjela se gotovo cijela Hrvatska, pripremite se na pljuskove s grmljavinom! Meteorolog najavio dolazak 'Lucifera'

Početkom sljedećeg tjedna u naše krajeve dolazi afrička ciklona Lucifer, a sa njom puno sunca i prave ljetne temperature

4.7.2023.
7:41
VOYO logo

Na kopnu vrlo toplo uz sunčana razdoblja, ali i uz lokalnu kišu i pljuskove praćene grmljavinom do kraja radnog tjedna, osobito u poslijepodnevnim satima. Tijekom vikenda, vrlo vjerojatno većinom suho i sunčano te vruće.

Na Jadranu danju sunčano, popodnevna temperatura u većini mjesta oko 20 stupnjeva. Blago osvježenje donosi povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Tijekom nestabilnijeg utorka lokalno će biti pljuskova, a poneki se ne može isključiti sve do petka, prognozira dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestabilan utorak

Do kraja radnog tjedna čeka nas nestabilnije vrijeme. Povremeno će biti oborina, lokalno pljuskova i grmljavine, ponajprije u kopnenim predjelima u popodnevnim satima.

Na istoku zemlje promjenjivo, mjestimice s kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom, moguće i jače izraženima. Popodne od 26 do 28 stupnjeva, uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjim predjelima temperatura uglavnom malo niža, uz ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina mogući su već u noći, a zatim opet u srijedu poslijepodne.

I na zapadu zemlje u utorak će biti nestabilno. Mjestimice će padati kiša, češće u Gorskom kotaru. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. U prvom dijelu dana podno Velebita puhat će jaka bura i tramontana, koja će popodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji sunčano, uz toplu noć i u većini mjesta vruć dan, a blago osvježenje s mora donosit će umjeren jugozapadnjak, na otocima i sjeverozapadnjak. Popodne su ipak vjerojatni lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti, gdje mogu biti izraženiji.

Poneki popodnevni pljusak sutra je moguć i na krajnjem jugu, ponajprije u zaobalju, iako će i ovdje većinom biti sunčano. Popodne temperatura između 28 i 30 stupnjeva, uz povremeno umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak te uglavnom malo valovito more temperature oko 25 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kontinentalnu Hrvatsku te za riječku regiju DHMZ je izdao žuto upozorenje.

Image

Do kraja tjedna puno sunca, ali i lokalni pljuskovi

I do kraja radnog dijela tjedna na Jadranu su mogući lokalni pljuskovi, a vjerojatniji su na sjevernom dijelu, osobito poslijepodne. No sunčanih razdoblja bit će mnogo, uz dnevnu temperaturu oko 30 stupnjeva te povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana na kopnu promjenjivo i nestabilno. Svakodnevno će barem ponegdje padati kiša, a mogući su i jače izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Danju vrlo toplo uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Damjana Ćurkov Majaroš prognozirala je za RTL da će za vikend biti sunčano i vruće, a u drugoj dekadi srpnja izgledan je i novi toplinski val.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom srpnja stiže Lucifer

Srpski meteorolog Ivan Ristić najavio je kako početkom sljedećeg tjedna u naše krajeve dolazi afrička ciklona Lucifer, a s njom puno sunca i prave ljetne temperature.

"U drugoj polovici srpnja na vrijeme kod nas utječe afrička anticiklona po imenu Lucifer, koja će donijeti ljetne žege i tropske temperature ponegdje i do 40 stupnjeva već oko 20. srpnja", napisao je meteorolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo