ZAVRŠILA JE DVA FAKULTETA, ALI POSAO NIJE MOGLA NAĆI: / 'U Njemačku sam otišla jer su natječaji u Hrvatskoj namješteni'

Image
Foto: PIXSELL

Iva Skorin kaže kako bi se voljela vratiti u Hrvatsku za dvije godine, kada otplati kredit za stan u Zagrebu, ali tek ako je ovdje dočeka zadovoljavajuće radno mjesto.

14.6.2018.
8:35
PIXSELL
VOYO logo

IvaSkorin (30) iz Primoštena jedna je od nekoliko stotina tisuća hrvatskih građana koji su svoju sreću odlučili potražiti izvan granica domovine. Prije četiri godine preselila se u njemački grad Dortmund gdje radi kao medicinska sestra. U Hrvatsku, kaže, bi se vratila tek ako bi dobila zadovoljavajuće radno mjesto.

"Moja plaća je između 3000 i 4000 eura, ovisno o nedjeljama i praznicima koje odradim. Za isti posao u Hrvatskoj bih zaradila između 6000 i 7000 kuna", objašnjava Iva Skorin u razgovoru za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi u privatnom hospiciju te na dječjoj intenzivnoj njezi. Završila je dva fakulteta pa je, osim što je medicinska sestra, po struci i radiološki tehnolog.

Iz Hrvatske je otišla razočarana jer nije mogla dobiti posao iako se stalno javljala na oglase. Otkriva i da većina njezinih kolega radiologa ne radi u struci jer se ne mogu zaposliti. "Natječaji koji se otvaraju su za dvije osobe najviše, a ionako ih dobiju oni koji imaju vezu", poručuje ova 30-godišnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako bi se voljela vratiti u Hrvatsku za dvije godine, kada otplati kredit za stan u Zagrebu, ali tek ako je ovdje dočeka zadovoljavajuće radno mjesto.

"Radim 18 noćnih smjena u mjesecu, a smjena mi traje po 12 sati. Netko tko računa da će ovdje odraditi stotinjak sati tjedno i živjeti od toga u velikoj je zabludi jer su troškovi života visoki", kaže Iva Skorin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velike satnice ima priličan broj slobodnih dana koje troši na putovanja, a najmanje tri do pet puta godišnje dolazi u Hrvatsku, piše 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo