Studentski život / Završena obnova studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prioritet Sveučilišta u Zagrebu u narednim je godinama osigurati rekonstrukciju velikog broja postojećih kapaciteta koji još uvijek u skladu s europskim standardima

20.12.2016.
22:10
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - "Projektom obnove studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, provedenim od svibnja 2014. do prosinca 2016., zagrebačkim je studentima osigurana kvaliteta studentskoga smještaja koja se po svemu može mjeriti s onima bilo gdje u Europi", izjavio je u utorak rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras na svečanom predstavljanju završenog projekta obnove.

Naveo je i da je prioritet Sveučilišta u Zagrebu u narednim godinama osigurati rekonstrukciju velikog broja postojećih kapaciteta koji još uvijek nisu adekvatni europskim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni cilj projekta bio je da se, kroz ulaganje u razvoj i kvalitetu studentskoga smještaja, poveća dostupnost visokoga obrazovanja tako da se osiguraju jednaki uvjeti studiranja za sve studente, bez obzira na njihove materijalne mogućnosti, uz jednaku mogućnost ulaska u akademsku zajednicu.

Boras je upozorio kako velik broj postojećih kapaciteta i dalje nije adekvatan standardu Europe, istaknuvši kako se nada da će, uz pomoć Europskih fondova i partnera - ministarstava, Grada Zagreba i drugih - uspjeti doći do realizacije i drugih projekata kojima bi se studentima osiguralo da se "boraveći u Zagrebu, osjećaju kao kod kuće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekonstrukcija studentskih domova vrijedna 300 milijuna kuna  

Projekt rekonstrukcije studentskih domovaStjepan Radić i Cvjetno naselje, vrijedan 300 milijuna kuna, sufinancirala je Europska unija iz strukturnih i investicijskih fondova (ESI) u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", i to s nešto manje od 220 milijuna kuna; gotovo 39 milijuna kuna sredstava osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je preostalih oko 41 milijun kuna pokrio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opći i glavni cilj projekta je ulaganje u razvoj i kvalitetu, te dostupnost visokoškolskog obrazovanja poboljšanjem kvalitete studentskog smještaja.

To je posebno bitno kako bi se, u okviru Bolonjskoga procesa, omogućio boravak u Zagrebu stranih studenata, istaknuo je Boras, te tako i zagrebačkim studentima omogućilo da za vrijeme nastave borave na drugim poznatim sveučilištima, i to ne samo u Hrvatskoj i Europi, kako bi nastavili s produbljivanjem kontakata te transferom znanja i tehnologija što će osigurati bolju budućnost i hrvatskom društvu u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanacijski upravitelj Studentskoga centra u Zagrebu Mirko Bošnjak zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji projekta, istaknuvši kako je siguran da je to samo jedan u nizu ciklusa ulaganja u studentski standard u Zagrebu.

Predviđeno je da će novostvoreni uvjeti studentskoga smještaja posljedično pridonijeti kraćem roku studiranja, boljim rezultatima, manjem broju prekida studiranja i, naposljetku, većem broju studenata koji će se posvetiti znanstvenom radu i istraživanju, što će utjecati na razvoj društva i države u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preuređeno i osuvremenjeno 15 studentskih paviljona 

Sveobuhvatnom rekonstrukcijom 15 zgrada domova temeljito su preuređeni svi prostori, uključujući namještaj i instalacije zgrada, uvedena je vatrodojava u zgrade te su dograđeni sigurnosni izlazi u slučaju potresa ili požara u zgradama. Sve su sobe opremljene suvremenim namještajem i hladnjakom te priključcima na fiksni i bežični Internet, a obavljena je i velika rekonstrukcija kupaonica i zajedničkih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnički aspekt projekta predstavio je njegov voditelj, arhitekt Damir Ivšić. Na skupu je prikazan i film o projektu, a u umjetničkom dijelu programa okupljene uzvanike, dekane, prodekane, predstavnike niza ministarstava te Grada Zagreba, zabavljali su Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, te studenti Akademije dramske umjetnosti (ADU).

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo