'HOĆE NAM SE ISPRIČATI' / Završen nadzor ŽB Čakovec zbog slučaja 'hranjenja mrtve pacijentice'. Oglasilo se osoblje

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Netočne su tvrdnje da je osoblje bolnice hranilo mrtvu pacijenticu. Riječ je o palijativnoj pacijentici. O svemu je obaviješteno Ministarstvo zdravstva te očekujemo njihovu inspekciju', kaže ravnatelj

27.1.2023.
11:37
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

U Čakovcu je održana konferencija za novinare povodom slučaja kojeg je u javnost iznijela Ana Novak. Naime Čakovčanka je na Facebooku objavila je da je u sobi gdje se liječila njena majka, medicinska sestra hranila ženu koja više nije bila živa.

Požalila se i na tretman Odjela gastroenterologije prema njezinoj majci stoga je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, dr. Igor Šegović na početku konferencije postavio jedno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li se neki ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? Hoće li se neki ispričati za štetu koja je nanesena bolnici koja svoj ugled gradi više od stotinu godina, a koji se tako lako može oštetiti zahvaljujući širenju i prenošenju neprovjerenih informacija?, zahvalivši se onima koji su informirali o tom slučaju.

"Gospođa Ana Novak je podnijela pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju prema majci, a na društvenim mrežama je iznijela niz optužbi koje nije navela u svojoj pritužbi upućenoj nama. Neki od njih čak su i krivo protumačili njezinu objavu, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nakon pritužbi /

Pokrenuta interna istraga u Županijskoj bolnici Čakovec

Image
Nakon pritužbi /

Pokrenuta interna istraga u Županijskoj bolnici Čakovec

Tako je Povjerenstvo za izvanredni nadzor utvrdilo da je majka Ane Novak radi kašlja zaprimljena na OHBP, pregledana te joj je postavljena radna dijagnoza, a o tome su obaviještene i pacijentica i njena kćer.

Pacijentica je smještena na Odjel gastroenterologije gdje su napravljeni svi dijagnostički i terapijski postupci za njezino daljnje liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po primitku pritužbe gđe. Novak Bolnica je ozbiljno pristupila rješavati pritužbe. Gđa. Novak razgovarala je s voditeljicom jedinice za kvalitetu, Renatom Pongrac, dr. Mašom Bel, te s ravnateljem i pomoćnicima. Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da nema propusta u dijagnostičkom i terapijskom zbrinjavanju pacijentice i da je pacijentica liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo je i da je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje. Važno je naglasiti da se sama pacijentica nikada nije požalila osoblju bolnice", objašnjava Šegović i osvrće se na slučaj hranjenja mrtve pacijentice.

"Netočne su tvrdnje da je osoblje bolnice hranilo mrtvu pacijenticu. Riječ je o palijativnoj pacijentici. O svemu je obaviješteno Ministarstvo zdravstva te očekujemo njihovu inspekciju", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne bježi od odgovornosti vezano uz propuste u komunikaciji koji su se dogodili između zdravstvenih radnika i kćeri pacijentice. Sve pritužbe gđe. Novak su saslušane i provjerene", naglasio je dr. Šegović.

O slučaju hranjenja tzv. "mrtve pacijentice", osvrnula se sestra Valerija Korent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon provedenog unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza osoblja i medicinske dokumentacije smrt pacijentice nastupila je nakon hranjenja, u nazočnosti medicinske sestre koja je to zabilježila u medicinsku dokumentaciju, o čemu je obaviješten i liječnik te druge medicinske sestre. Palijativna pacijentica nije imala infuzijsku terapiju već je nakon hranjenja stavljen gravitacijski sistem, odnosno sistem za kontinuiranu rehidraciju pacijenata, rekla je sestra Korent.

Na konferenciji je govorila i voditeljica Odjela gastroenterologije i interne medicine. dr. Maša Bel koja se obratila u ime svih zaposlenika prozvanog odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pacijentica je adekvatno dijagnostički obrađena što je omogućilo ciljane i adekvatne terapijske postupke. Nakon pritužbe kćeri, razgovarala sam s gđom. Novak te joj se izašlo u susret u skladu mogućnosti našeg odjela. Moram naglasiti da nitko ne bježi od preuzimanje odgovornosti vezano uz komunikacijske propuste koji su se dogodili na odjelu te su poduzeti koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima i njihovim obiteljima. Vezano uz tzv. slučaj 'hranjenja mrtve pacijentice', vjerujem da kao nemedicinskom osoblju može izgledati tako, no taj navod nije točan, već je riječ o palijativnoj pacijentici. Žalosti me da su mediji prenijeli osobnu objavu gđe. Ane bez prethodnog utvrđivanja svih činjenica, te se naš odjel, ali i sama bolnica nemilo provlačila po medijskom prostoru", rekla je dr. Bel naglasivši da svi djelatnici čakovečke Bolnice svoj posao obavljaju savjesno i odgovorno.

Svi rezultati upućeni su i Ministarstvu zdravstva te se očekuje njihovo daljnje postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo