VELIKI POŽAR KOD ŠIBENIKA JE POD KONTROLOM: / 'Kiša je bila 'točka na i', nema potrebe za dolaskom vatrogasaca iz unutrašnjosti'

Image
Foto: PIXSELL
28.7.2019.
7:41
PIXSELL
VOYO logo

Veliki požar u zaleđu Šibenika koji je buknuo u subotu poslijepodne, tijekom noći je zaustavljen. Noćas je, pak, buknuo požar i na otoku Hvaru, kod Zaraća, koji su vatrogasci gasili cijelu noć i uspjeli ga staviti pod kontrolu. Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Zadnje informacije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na požarište u Dubravi stigao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova u Vladi RH koji će obići cijelu vatrenu frontu, javlja Šibenski portal.

"Ono što možemo konstatirati je da je ovaj veliki požar uspješno riješen i prije kiše. Bilo bi bolje da je pala i ranije, ali pokazalo se da sve službe koje rade na intervencijama ovog tipa imaju visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. 200 vatrogasaca iz naše i drugih županija, vojska, kanader i traktori odeadili su lavovski dio posla. Nikakve vitalne funkcuje stanovništva nisu ugrožene, policija je napravila ogroman posao dobrom koordinacijom. Stožer civilne zaštite odradio je svoj dio posla i nakon svega mogu zahvaliti svima i čestitati im na odlično odradenom poslu. Krim policija već je izuzela određene dokaze i sad se radi na njima kako bi se istraživanje privelo kraju. Ne možemo bježati od činjenice da su ekstemni vremenski uvjeti sve opasniji, ali zato razvijamo ovaj sustav da svi koji u njemu sudjeluju riješe ove slučajeve", kazao je ministar Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić kazao je kako "sve skupa ne bi bilo dobro da sustav nije radio koordinirano".

"Grad je sudjelovao u evakuaciji u onom dijelu smještaja u Osnovnu školu Meterize, sada će u njoj biti smješteni vatrogasci koji dolaze na smjenu", dodao je gradonačelnik Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucakovićkazao je za ŠibenikIN da je situacija na terenu sada dobra.

"Požar bismo možda mogli već proglasiti lokaliziranim, sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod kontrolom. Nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i građana, jednim velikim zajedničkim radom, došli smo do rezultata, a ja bih svakako pohvalio županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju. Iako je situacija već bila pod kontrolom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega iz unutrašnjosti. Sada zapravo polako otpuštamo ljude i reorganiziramo snage na terenu", rekao je Tucaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

28.07.2019.,Sibenik - Darko Dukic,vatrgasni zapovjednik, dao izjavu za medije Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

VATRA I DALJE NE JENJAVA: Veliki požar kod Šibenika gasi više od 200 ljudi

Image

VATRA I DALJE NE JENJAVA: Veliki požar kod Šibenika gasi više od 200 ljudi

Image

VATRA I DALJE NE JENJAVA: Veliki požar kod Šibenika gasi više od 200 ljudi

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počela padati kiša

Oko 9 sati na području zahvaćenom požarom kod Dubrave u šibenskom zaleđu počela je padati kiša koja bi u ovoj situaciji mogla biti spasonosna i pomoći gasiteljima kojihe je oko 250 na terenu.

"Nadamo se jednom pravom pljusku od sat vremena koji bi mogao ugasiti ovu vatru, inače ćemo morati ostati na terenu. Kako bilo, ljudi su na terenu bez obzira na kišu sve dok sve ne bude u potpunosti ugašeno", izjavio je za ŠibenikIN zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo klasične evakuacije

Vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, Damir Dukić, pojansio je da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

Upozorio je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja. Još uvijek su međutim zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogascima u pomoć stigli i kanaderi

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca. Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi, rekao je Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar kod Šibenika, koji gori od subote iza podneva, ugrozio je iza ponoći zaseok Slavice gdje se vatrogasci sada bore oko samih objekata i provode evakuaciju stanovništva, izjavio je zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević.

"Situacija je kritična. Najteže je kod naselja Mihaljevići i Dulibići, naselja u općini Bilice. Tamo je vatra prebacila prometnicu i krenula je opet kroz borovu šumu prema zaseoku Slavice i tu se vatrogasci sada bore oko samih objekata", rekao je Milošević Hini u prvim satima nedjelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica vatrogasaca ozlijeđena

Dva su vatrogasca ozlijeđena, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je situaciju na požarištu opisao "dosta teškom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo dvije ozljede vatrogasaca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je Tucaković za Hrvatsku televiziju.

Na gašenju požara angažirano je i 50 pripadnika Hrvatske vojske. Najavljeno je da će u nedjelju ujutro ponovno biti angažirane i zračne snage u gašenju ovog požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oružane snage jutros ponovno uputile kanadere

Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka, a od ranih jutarnjih sati u nedjelju ponovno su upućene i zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira CL-415 i Airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan Canadair sudjelovao je u gašenju požara koji je izbio na području naselja Zaraće na otoku Hvaru, a nakon što je požar stavljen pod kontrolu posada se uputila prema šibenskom zaleđu na najveće ovogodišnje požarište.Letačke protupožarne posade i danas će djelovati i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske - priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Dodaju kako su tijekom jučerašnjeg dana zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno su više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su sveukupno ostvarile više od 30 sati naleta te je izbačeno oko 1200 tona vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo