Zatvaraju školu u centru Zagreba jer fali djece?

Od službenih predstavnika OŠ Ivana Gundulića net.hr dobio je informacije da je Grad Zagreb donio odluku da se od sljedeće godine djeca ne upisuju u prvi razred.

31.3.2010.
14:44
VOYO logo

Ravnateljica OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu Višnja Reljić izjavila je za net.hr kako Grad Zagreb posredstvom svog Ureda za obrazovanje od sljedeće godine planira ukinuti upisivanje djece u prvi razred škole koja se nalazi u strogom centru grada.

Od izvora u školi saznajemo da u službenom naputku Grada Zagreba stoji kako je razlog za ovakvu mjeru nedovoljan broj potencijalnih učenika na prostoru koji pokriva školu OŠ Ivana Gundulića, dok ravnateljica škole kaže da postoji dovoljan broj učenika za formiranje jednog razreda, točnije njih 23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola bi se, kako u njoj tvrde, kao ustanova trebala preseliti u još nepostojeći Centar za obrazovanje, koji bi trebao sredinom 2011. niknuti na zagrebačkoj Kajzerici, a učenici bi se trebali rasporediti u postojeće osnovne škole u centru grada.

Službenici škole u suradnji s roditeljima na prostoru škole u srijedu u 18 sati organiziraju sastanak za sve koji žele doći podržati 'opstanak' škole, a osim osnovnih informacija na sastanku će se i potpisivati peticija protiv zatvaranja škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem nataliteta i odumiranja centra grada nije specifičan samo za Zagreb, no postavlja se pitanje tko će bez škola i poželjeti živjeti u centru grada.

Predstavnica Gradskog ureda za obrazovanje Božica Šimleša rekla je da je trend upisivanja u OŠ Ivana Gundulića drastično opao. Usporedbe radi, tri odjeljenja osmog razreda pohađa ukupno 60-ak učenika, dok je od prvog do četvrtog razreda prosjek 19 učenika po razredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao propozicija za optimalan broj učenika u osnovnim školama se navodi brojka od 400 do 600 učenika, a OŠ Ivana Gundulića trenutno pohađa 296 đaka. Ovo, pak, demantira ravnateljica škole u Gundulićevoj, koja kaže da je prosjek viši od spomenutog te da, uz njihovu školu, u Zagrebu ima još takvih škola, odnosno ima i onih koje imaju i manje učenika, a ne prijeti im se zatvaranjem.

Ured za obrazovanje smatra da je raspored okolnih škola dovoljan za pokrivanje potreba osnovnoškolskog obrazovanja u centru grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se škola Ivana Gundulića i formalno preseli na Kajzericu, po završetku Centra za obrazovanje, zgrada u Gundulićevoj 23 bi se trebala prepustiti jednoj od zagrebačkih srednjih škola koje se trenutno nalaze u negradskim prostorima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo