napredak odnosa / Zatopljavanje odnosa Markova trga i Pantovčaka: tko u cijeloj priči dobiva, a tko gubi?

Novinarima i političkim analitičarima nije promaklo da su u Brezovici predjednica Republike i predsjednik Vlade izuzetno srdačno razgovarali, što ne bi bilo neuobičajeno da donedavno nisu uopće htjeli razgovarati

22.6.2015.
22:40
VOYO logo

Dok je proslava Dana antifašističke borbe trajala, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović udubili su se u razgovor i iznenadili okupljeno mnoštvo, posebice uzme li se u obzir kako donedavno uopće nisu komunicirali. 

Njihove poruke okupljenom mnoštvu bile su iznenađujuće usklađene.

"S posebnim ponosom danas se moramo prisjetiti doktora Franje Tuđmana i generala Janka Bobeta, koji je i sam bio član ovoga odreda. Prisjećamo se i svih onih znanih i neznanih koji su i 41. i 91. prepoznali važan trenutak za Hrvatsku te se stavili na branik domovine”, izjavila je predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nje, mnoštvu se obratio premijer. 

“Franjo Tuđman, i sam partizan, nikad tu činjenicu u svom životu nije zanijekao, niti se toga stidio. Da su birali teži put, da su birali pravi put i 41. godine i 91. godine, kao što je to ovdje već rečeno, to je činjenica”, rekao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica se ovoga puta, za razliku od obljetnica u Jasenovcu i Bleiburgu, pojavila na proslavi u Brezovici. A jasno je da si ona i premijer nakon mjeseci međusobnih sukoba imaju što reći.

Jer od inauguracije na kojoj je Milanović pozdravio prvo mlako, a onda nikako, sukob se samo produbljivao. Sukob oko Visoke. A Predsjednica je tražila zajedničku sjednicu Vlade, a potom i zatražila Milanovićevu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je na ocjenu ustavnosti poslala i dva članka Ovršnog zakona Milanovićeve Vlade, a on je ignorirao njezin poziv na stranačke konzultacije na Pantovčaku.

"Ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim, civiliziranim i uljuđenim državama, dakle da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice ili predsjednika republike - sasvim je nezamislivo. Time gospodin Milanović dovodi u pitanje institucije države i volju građana", rekla je svojedobno Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukobili su se i oko obilježavanja 20. obljetnice Oluje. Ali su na kraju došli do dogovora. S tim su se i odnosi počeli popravljati, pa je prošlog tjedan predsjednica iz Beča čak i pohvalila Vladu.

"Evo nakon šest godina recesije, osjeća se pomak kad je riječ o gospodarstvu. Dakle, naznake su pozitivnog gospodarskog razvoja. To je dobar znak da se gospodarstvo oporavlja", rekla je predsjednica u Austriji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto prozivki i svađa - kome uoči izbora više odgovara ovakva slika.

"Predsjednica je napokon shvatila svoju ulogu i ponaša se kao predsjednica svih građana, a smirivanje tenzija paše prije svega HDZ-u. Shvatili su da nema ništa od pozivanja na lustraciju i negiranja antifašizma", izjavio je Krešimir Macan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da im tema očito ne nedostaje, umjesto pokušaja dešifriranja, počeli su pričati. Čeka se i prvi javni razgovor.    

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo