vrijeme za nove izbore? / Zatišje pred buru: predsjednica na Pantovčak pozvala i ustavne stručnjake

Na političkoj pozornici danas zatišje pred sutrašnju buru. Zajedničkim sastankom dviju koalicija, Domoljubne i Hrvatska raste, sutra se na Pantovčaku nastavljaju konzultacije o sastavljanju Vlade i Sabora. Treći je to po redu krug konzultacija, a nakon dva neuspješna, predsjednica je na Pantovčak pozvala i ustavne stručnjake kako bi je uputili što učiniti. Sutra istječe i ultimatum MOST-a pa se sastaje i vrh HDZ-a kako bi zauzeo stav o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru što je SDP jučer odbio

13.12.2015.
20:57
VOYO logo

Dan uoči velikih odluka - glavni akteri šute. Nakon odbijenice SDP-a tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru, Božo Petrov čeka i odgovor HDZ-a na ultimatum koji istječe sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon susreta kod MOST-a, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko sutra su ponovno na zajedničkom sastanku. Predsjednica Republike otvara treći krug konzultacija o sastavljanju Vlade.

Sastanak će se održati iza čvrsto zatvorenih vrata Ureda predsjednice, snimanje i fotografiranje nije dozvoljeno. Na sastanak dolaze i koalicijski partneri, no nema sloge oko toga treba li predsjednica raspisati izbore ako ni ovaj put ne bude dogovora oko Sabora i Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar-Kitarović je za sutra u 11 sati zakazala na Pantovčaku konzultacije s pet eminentnih ustavnih stručnjaka kako bi razbistrila ustavnopravne dileme.

"Vjerujem da će okosnica razgovora biti u vezi ovog svega koje mogućnosti predsjednica ima ako ne dođe do dogovora između najvećih političkih stranaka u saboru", pojasnio je Mato Palić, ustavni stručnjak s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica će naravno donijeti svoju odluku. Ona je državnica i to je njena odgovornost, ali je u ovoj složenoj situaciji napravila jednu pohvalnu stav da posluša i sasluša i porazgovara s onima kojima je to profesija", dodala je Sanja Barić, ustavna stručnjakinja s Pravnog fakulteta u Rijeci. 

Tri će glavna pitanja ustavnim stručnjacima sutra postaviti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Prvo je što joj je činiti ako nitko ne donese potrebnih 76 potpisa za mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo je pitnaje može li ona uopće raspisati nove izbore prije nego li se konstituira izabrani sabora i treće je koliko još treba čekati da se stranke dogovore.

Još malo, kažu stručnjaci, nije još vrijeme za izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku još nije treba pokušati s nastavkom konzultacija provjeriti da li ima nekih promjena u odnosima između političkih snaga", rekao je Palić.

"Predsjednica takvu odluku može i treba donjeti tek kada je potpuno jasno da je dogovor nemoguć", kazala je Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li dogovor još moguć sutra bi trebao odlučiti vrh HDZ-a, a utorak dugo odgađana odluka čeka i - zastupnike MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo