POVRATAK U SABORU / Završava mjesec i pol dugi godišnji odmor zastupnika! Čeka ih proračun i zahtjev za opoziv Kujundžića

Saborske klupe još dva dana ostaju prazne, a onda uz zastupnike na aktualno prijepodne stiže premijer s ministrima

16.9.2019.
17:04
VOYO logo

Nakon mjesec i pol dana zastupnici se ovoga tjedna vraćaju u saborske klupe. Aktualnim prijepodnevom u srijedu počinje 14. sjednica koja će trajati sedam tjedana. 

Na dnevnom redu su 102 točke, no u fokusu je i omjer snaga u Saboru - promijenjen tijekom ljetne stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborske klupe još dva dana ostaju prazne, a onda uz zastupnike na aktualno prijepodne stiže premijer s ministrima.

Spreman je za vruća pitanja, baš kao i zastupnici na vruću saborsku jesen. "Predložit ćemo cijeli paket antikorupcijskih zakona koji bi trebali regulirati korupciju pogotovo među političarima, i druga stvar su gospodarske teme, rast plaća mirovina",
 govori za RTL Danas potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Saša Đujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nas posebno boli je pravna nesigurnost koja se pokazala na mnogo primjera tijekom proteklog ljeta i na tome ćemo inzistirati da se ljudi koji su doprinijeli tome,
 a dolaze iz sustava nazovu imenom i prezimenom", kaže Krešo Beljak, predsjednik kluba HSS-a i Demokrata.

Prijedlog za opoziv Kujundžića

Tijekom jesenskog zasjedanja zastupnici će trebati potvrditi proračun, ali i raspravljati i prijedlogu za opozivom ministra Milana Kujundžića za što je i tijekom ljetne stanke oporba tražila izvanrednu sjednicu, no Ustavni sud je potvrdio je stav vladajućih da rok teče od početka nove sjednice Sabora.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao predsjednik Sabora moram je uvrstiti u roku 30 dana, sve će biti u skladu sa zakonskim obavezama, da li će to biti krajem tog roka od 30 dana ili ranije, to ćemo vidjeti", rekao je Gordan Jandroković.

Vladajuće zahtjev za opozivom ne uzrujava baš kao ni ministra. "Svatko tko se rodi zna da će jednoga dana umrijeti tako i ministri, svi zaju da će jednoga dana otići, a tko će kada..", napominje ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković ruku u Saboru ima više nego ikada

A razloga za brigu premijer Plenković ne bi trebao imati jer ruku u Saboru ima, čini se, više nego ikada. Na strani vladajućih je 83 zastupnika, dok oporba ima njih 68. Nezaobilazni postaju zastupnici kluba Bandićeve Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika - njih 12. A vrata bujajućeg kluba i dalje su, tvrdi Bandić, otvorena. 

"Svi koji dijele isti svjetonadzor rada solidarnosti i zajedništva su dobrodošli, vrata im nisu zaprta nego otprta kako bi rekli naši susjedi prek meje, ni za kim ne trčimo,
 a svatko je dobrodošao tko hoće delat", kaže Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao mogući prebjeg spominjala se već ranije HSS-ovka Ana Marija Petin, no i danas je uz svoju stranku.

 "Čudno je da se moje ime uvijek dovodilo u pitanje, na kraju ja ostajem dok su neki otišli…", dodaje saborska zastupnika Ana-Marija Petin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A troje bivših ministara aktiviralo je saborske mandate pa će kroz rad Parlamenta pokazati ostaju li vjerni Plenkoviću.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo