hdz nije sudjelovao dosad u postupku / Zastupnici nisu izabrali ustavne suce: 'Ako to ne učinimo iduće godine, izbit će kriza'

Image
Foto: RTL

Suce Ustavnog suda saborski zastupnici biraju tajnim glasovanjem, dvotrećinskom većinom. Tajno glasovanje je najavio predsjednik Sabora Josip Leko

10.7.2015.
11:27
RTL
VOYO logo

Ni jedan od troje kandidata za ustavne suce - Mladen Bajić, Sanja Barić i Ivana Čalić nije u petak dobio dovoljan broj, odnosno 101 zastupnički glas, pa će tako dva mjesta u Ustavnom sudu ostati upražnjena.

Najviše glasova, 99, dobila je profesorica ustavnog prava Sanja Barić, sutkinja Ivana Čalić dobila je 36, a bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 52 glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suce Ustavnog suda Sabor je birao tajnim glasovanjem, u kojemu HDZ nije sudjelovao. Glavna oporbena strana nije sudjelovala ni u cijelom postupku izbora, a Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav koji je provodio postupak izbora, iznio je svoje viđenje zašto je tako.

"Nismo htjeli pristati na političku trgovinu. U prosincu istječe mandat još pet sudaca i predsjednice. U ovo doba iduće godine, ako se ne izaberu suci, bit ce kriza, neće postojati kvorum", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 151 zastupnika, listiće je preuzelo njih 108, a glasovalo 107, nevažećih je bilo pet listića, rekao je nakon glasovanja predsjednik Sabora Josip Leko.

Nitko od kandidata nije izabran, žao mi je, objavit ćemo novi natječaj, najavio je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ nije sudjelovao u dosadašnjem postupku izbora, ni u saborskoj raspravi o kandidatima, pa su za imenovanje novih sudaca potrebni glasovi svih ostalih oporbenih stranaka.

Sabor će također raspravljati i o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim se izmjenama, među inim, propisuju informacije koje su tijela javne vlasti obvezna objavljivati na svojim internetskim stranicama na lako pretraživ način. Propisana je i obveza proaktivne objave informacija o postupcima javne nabave, dokumentacije potrebne za nadmetanje, informacija o izvršavanju ugovora itd. Propisana je obveza provedbe savjetovanja i za podzakonske propise.

Saborski zastupnici idući bi tjedan trebali zaključiti redovitu parlamentranu sezonu, redovito zasjedanje završava, naime, 15. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo