Zastupnici bespravno voze službene automobile

Saborsku Odluku o korištenju službenih osobnih automobila krše brojni zastupnici koji se svakodnevno iz Sabora kući voze državnim autima, iako na to nemaju pravo.

1.3.2010.
11:09
VOYO logo

Protiv parlamentarnog zastupnika SDP-a i đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića Državno odvjetništvo vodi kazneni postupak zato što je za dolaske u Sabor automobilom u vlasništvu grada protupravno naplatio od države 12,5 tisuća kuna putnih troškova.

No, u isto vrijeme neki zastupnici nesmetano se, skoro svakodnevno, voze kući iz Sabora državnim autima, premda na to nemaju pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, saborska Odluka o korištenju službenih osobnih automobila propisuje da zastupnici, osim privilegiranih predsjednika, potpredsjednika i tajnika Sabora, koji službene aute s vozačima imaju na raspolaganju 24 sata, mogu dobiti aute iz državnog voznog parka "ovisno o potrebama obavljanja službe i o mogućnostima, uz odobrenje tajnika Sabora". Na upit Novog lista može li se pod "potrebe obavljanja službe" podvesti i odvoženje kući i dovoženje na posao na Markov trg, iz saborske Službe za odnose s javnošću odgovorili su negativno.

"U službene potrebe spada, primjerice, sudjelovanje na radnim sastancima na koje su saborski zastupnici pozivani i često su izvan redovitog radnog vremena. To se odnosi i na odlaske zastupnika na razne svečanosti na koje su oni službeno pozvani; to mogu biti i odlasci na pogrebe ili neke druge situacije. Nijedan zastupnik nije tražio službeno vozilo za prijevoz na posao i s posla jer na to po Odluci nema pravo", izričito se navodi u odgovoru saborske glasnogovornice Ružice Šimunović. No, demantira je, međutim, HDZ-ovka Božica Šolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema vlastitom priznanju, ona je jedna od onih koji se službenim automobilom vraćaju kući nakon što završi saborsko zasjedanje, piše Novi list.

Božica Šolić živi u Kupinečkom Kraljevcu, 20 kilometara od Zagreba, nema vozačku dozvolu i kaže da joj se zbog toga nezgodno vraćati kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Sabor me doveze suprug, a doma idem službenim automobilom ako ima slobodnih. Znate, kad je u Zagrebu neko međunarodno izaslanstvo, onda se može dogoditi da su svi službeni auti zauzeti, pa se moram nekako drukčije snaći", kazala je Šolić. Dodala je da je taksi skup, a kao i ostali zastupnici ima pravo na besplatni javni prijevoz. Sa Savskog mosta postoji redovna ZET-ova linija za Kupinečki Kraljevec, ali Božica Šolić ne koristi se tom mogućnošću. Radije uzme službeni automobil. I tu nije nikako usamljena.

"Puno zastupnika ide doma službenim autima. Evo, ja sam se znala voziti sa zastupnicom češke manjine Zdenkom Čuhnil i s kolegom iz HDZ-a Jerkom Rošinom, koji idu nekako u mojem pravcu", rekla je za Novi list Božica Šolić, koja, tvrdi, nikad nije tražila odobrenje tajnika Sabora Josipa Sesara. Najuporniji saborski borac protiv zastupničkih privilegija Dragutin Lesar upozorava da se radi o masovnoj pojavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dane kad se Sabor sastaje, svako jutro oko 9 sati i nakon završetka zasjedanja, ispred zgrade Sabora prava je promenada službenih automobila. Očito je da se Odluka nemilice krši, da se službene potrebe vrlo slobodno interpretiraju", zaključuje Lesar.

Prethodni članci:

arti-201002260250006 arti-201002250394006 arti-201002220037006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo